Gartnere slår alarm: Valgstrips kvæler træerne

Danske Anlægsgartnere advarer om at lade strips fra valgplakater sidde på træerne. De kan kvæle og dræbe træerne.

Strips kan kappe træets "spiserør", når det vokser. På billedet kan du se et eksempel på, hvordan det vil se ud. Foto: Danske Anlægsgartnere

Valgplakaterne fra årets kommunalvalg skal være fjernet - men mange steder sidder de strips, der holdt plakaterne oppe tilbage. 

Til politikerne vil jeg sige, tænk jer om. Det mest fornuftige er at tage stripsene ned - også selvom det er besværligt.

Kim Tang, der er fagkonsulent og landskabsarkitekt ved Danske Anlægsgartnere

Det er ikke bare noget miljøsvineri, men kan også være decideret livsfarligt for naturen, hvis de sidder omkring et træ, lyder det fra brancheforeningen Danske Anlægsgartnere.

En strips, der sidder stramt om et træ, stopper simpelthen for tilførslen af næring til træets rødder - og det betyder, at træet vil lide en langsom død.

- Til politikerne vil jeg sige, tænk jer om. Det mest fornuftige er at tage stripsene ned - også selvom det er besværligt, siger Kim Tang, der er fagkonsulent og landskabsarkitekt ved Danske Anlægsgartnere.

Læs også Nu skal valgplakaterne ned: Men politikere efterlader strips

Kim Tang viser her et eksempel, hvordan en strips kan påvirke et træ. I dette tilfælde er der dog tale om et elastikbånd, der har ædt sig ind i træet. Foto: Danske Anlægsgartnere

Træets spiserør blokeres

Stripsene bliver først livsfarlige for træet, når der er gået et par år. Så har træet vokset sig tykkere, og dermed vil stripsene skære ind i barken, som du kan se på billedet i toppen af artiklen. 

- Laget nedenunder barken transporterer næring fra bladene ned til rødderne. Jo dybere en strips graver sig ind i træet, des mere bliver forsyningen afskåret. Så kommer der ikke næring til rødderne, og så vil træet lige så stille dø, siger Kim Tang. 

Bladene laver energi, når de rammes af solen, og den "mad" skal ned til rødderne, så træet kan vokse. Reelt set er det træets spiserør, der blokeres af stripsene. 

Forsyningen af vand fra rødderne til træets blade foregår længere inde i træets midte og vil kunne fortsætte på trods af stripsene i et stykke tid.

Læs også Parti boykottede valgplakats-strips: Alternativet er grønnere

Brug nedbrydelige strips

Nu skal valgplakaterne ned

  • Politikerne har otte dage efter et valg til at få deres valgplakater og strips ned.
  • Det betyder, at alle valgplakater skulle være fjernet ved midnat onsdag.
  • I Københavns Kommune fjerner Teknik- og Miljøforvaltningen de resterende plakater, og sender en regning til partiet eller politikeren på 170 kroner pr. plakat.
  • Politikerne skal også fjerne strips.

Hvis træet er "heldigt", kan det lægge så meget pres på stripsene, at de sprænges. Men det, mener Kim Tang, ikke  er særlig realistisk.

- Måske politikerne kunne undersøge, om de ved næste valg kan bruge noget mere nedbrydeligt til at hænge plakater op med, der vil forgå eller mørne af vejret, ligesom man tidligere har gjort ved brug af snor. Eller de kunne bare pille stripsene ned, siger han. 

Det er forholdsvis nyt, at politikerne bruger strips til at hænge deres plakater op med. Derfor har Kim Tang endnu ikke set eksempler på træer, der er døde af strips. Han håber heller ikke, at det sker i fremtiden.

Læs også Politikernes valgsvineri bliver 500 år i naturen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik