Fysiske hjælpemidler hindrer vold på Region H's hospitaler

Ny forskning peger på, at sundhedspersonale har mindre risiko for at blive udsat for vold, hvis de bruger hjælpemidler, når patienter skal ud af sengen eller flyttes. Det viser ny forskning.

For en del af personalet på de danske sygehuse er både slag, bid, skub og spark en del af hverdagen.

Nu viser ny forskning fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at risikoen for at blive overfuset, truet med eller blive udsat for vold daler, hvis personalet bruger fysiske hjælpemidler i arbejdet med patienterne.

quote Vold er et stort problem i sundhedssektoren, og det er vigtigt at blive klarere på, hvad der kan nedsætte volden.

Jesper Pihl-Thingvad, psykolog og ph.d. studerende

Hvis sygeplejersken, sosu-assistenten eller plejeren bruger eksempelvis lifte eller glidelagner, når de skal hjælpe en patient ud af sengen eller foretage andre forflytninger, falder sandsynligheden for vold ganske enkelt.

Forskningen er gennemført blandt 496 sygeplejersker, sosu-assistenter, læger og andet personale med patientkontakt på flere somatiske afdelinger på to hospitaler i Region Hovedstaden. 

Blandt de 496 sundhedspersonaler er hver fjerde blevet udsat for vold indenfor det seneste år, mens en lige så stor andel har været udsat for trusler om vold.

Mere vold mod ansatte, der ikke bruger hjælpemidler

Undersøgelsen viser også, at risikoen for fysisk vold var hele 18 procent højere blandt sundhedspersonalet, der ikke regelmæssigt anvender hjælpemidler til flytning af patienterne, sammenlignet med dem, som ofte anvender hjælpemidler.

Ifølge psykolog og ph.d. studerende på Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital Jesper Pihl-Thingvad, som har medvirket i undersøgelsen for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, er det vigtigt i en forebyggelsessammenhæng. 

- Vold er et stort problem i sundhedssektoren, og det er vigtigt at blive klarere på, hvad der kan nedsætte volden.  Og her viser undersøgelsen, at det er vigtigt at tænke hjælpemidler ind som en måde at forebygge vold, siger han i en pressemeddelelse.

Hjælpemidler afhjælper vold

Ifølge undersøgelsen opstår volden især, når der er fysisk kontakt mellem sundhedspersonale og patient.

Det skyldes særligt, at mange patienter føler sig stresset på grund af sygdom og de fremmede omgivelser, lyder det ifølge psykologen. Og det kan føre til vold.

quote Er patienten i tæt fysisk kontakt med en fremmed, kan det opleves ubehageligt

Jesper Pihl-Thingvad, psykolog og ph.d. studerende

- Er patienten i tæt fysisk kontakt med en fremmed, kan det opleves ubehageligt, og en umiddelbar respons kan være at fjerne det, der er tæt på, og komme væk. Med hjælpemidler er den fysiske kontakt mindre, og det er formentlig det, der nedsætter risikoen for vold, siger han.

En række andre parametre som overvægt hos patienten og mangel på kræfter hos sundhedspersonale kan også være med til at øge voldsrisikoen, viser undersøgelsen.

Derfor håber Jesper Pihl-Thingvad, at der kommer mere fokus på hjælpemidler i voldsforebyggelsen på hospitalerne, ligesom han håber, at brugen af hjælpemidler er værd at registrere i forbindelse med voldsepisoder.

En sådan registrering kan nemlig være med til at give vigtig viden om, i hvilke sammenhænge patienter bider, skubber eller river i håret.

- Som regel er det andre ting, man kigger på og registrerer, men det er et vigtigt supplement at have fokus på hjælpemidler for at blive klogere på den sammenhæng, volden sker i, siger han.

Ifølge undersøgelsen er det 14 procent eller lidt mere end hver 7., der sjældent eller meget sjældent bruger hjælpemidler.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

e688273b-7a68-4555-9378-e2867f73362f-w_960

Kommune vinder pris for at opspore børn i mistrivsel

child drinks

playAlexanders idé slukker tørst i flygtningelejr: Vil sælge en halv million i 2021

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere