FOA: Sikkerheden ikke god nok i psykiatrien

Halvandet år efter drabet på Lindegården oplever 50 procent af medarbejdere i psykiatrien vold på jobbet.

Det tragiske drab på en sosu-assistent på bostedet Center Lindegården i Roskilde den 25. marts sidste år, skabte røre. Vivi Nielsen blev stukket ihjel, da hun var på arbejde på bostedet.

Vivi Nielsen er den femte medarbejder, der er blevet dræbt, mens hun var på arbejde i socialpsykiatrien, og det går for langsomt med sikkerheden i socialpsykiatrien lyder kritikken.

- Vi skal passe på, at det sjette drab ikke bliver hos os, siger socialpædagog Lene Reinseth Koch fra Center Nørrebro.

quote Vi skal passe på, at det sjette drab ikke bliver hos os.

Lene Reinseth Koch, Socialpædagog, Center Nørrebro

Efter drabet på Lindegården gik Arbejdstilsynet godt nok ind og gav strakspåbud, der skulle højne sikkerheden for de ansatte på psykiatriske botilbud. Men det går for langsomt, siger fagforbundet FOA, der organiserer sosu-assistenterne, i dag.

- Der er massere af gode initiativer, der er sat i søen. Men der er ikke sket noget som helst, siger Charlotte Bredal, Arbejdsmiljøkonsulent i FOA. 

- Det går forlangsomt, siger Charlotte Bredal, Arbejdsmiljøkonsulent hos FOA. Halvdelen af medlemmer i psykiatrien oplever vold på arbejdspladsen.
- Det går forlangsomt, siger Charlotte Bredal, Arbejdsmiljøkonsulent hos FOA. Halvdelen af medlemmer i psykiatrien oplever vold på arbejdspladsen.

Nye tal fra FOA´s egen undersøgelse viser, at vold mod personalet er steget. I 2012 var det 18 procent af medarbejderne, der oplevede vold på jobbet. I 2015 var det tal oppe på 45 procent, og i 2017 var det steget til 50 procent.

- Det er halvdelen, og det er jo uacceptabelt, siger Charlotte Bredal til TV 2 Lorry.

Ny indsats fra Københavns kommune

- I København har vi gjort stort set alt, hvad vi kunne, for at forbedre sikkerheden for medarbejderne. Vi har sat en stor omstillingsplan i gang. Altsammen er faktisk gjort på en måde, hvor vi har forsøgt at inddrage medarbejdere, pårørende, faglige organisationer - herunder også FOA, siger Jan Jensen, kontorchef i Københavns Kommunes socialforvaltning.

Lene Reinseth Koch kan godt mærke, at der er gjort en indsats fra kommunens side:

- Vi er ikke længere alene på etagerne. Vi er altid to kollegaer. Vi har en skærpet opmærksomhed på hinanden. Men beboergruppen er stadig det samme sammensurium af diagnoser og tilmed med misbrug indover. Det kan gøre hverdagen usikker, siger hun

- Vi er ikke længere alene på etagerne. Vi er altid to kollegaer. Vi har en skærpet opmærksomhed på hinanden. Men beboergruppen er det samme sammensurium af diagnoser og med misbrug indover. Det kan gøre hverdagen usikker, siger socialpædagog Lene Reinseth Koch.
- Vi er ikke længere alene på etagerne. Vi er altid to kollegaer. Vi har en skærpet opmærksomhed på hinanden. Men beboergruppen er det samme sammensurium af diagnoser og med misbrug indover. Det kan gøre hverdagen usikker, siger socialpædagog Lene Reinseth Koch.
Foto: Niels Knuth Winterfeldt / TV 2 Lorry

Men den usikkerhed, som der stadig er, trods personalet arbejder sammen to og to, skal væk. FOA mener, det går alt for langsomt, og at der mangler organisering af dagligdagen på bostederne: 

- Hvis du skal inddrage nogle borgere, nogle brugere i det arbejde, du laver, så kræver det altså noget tid. Og det er det, vi skal have, hvis vi skal nedtrappe nogle af de her konflikter og arbejde reelt voldsforebyggende.

I følge FOA er der stadig for lidt tid til at sparre fagligt om, hvordan den enkelte potentielt farlige borger skal omgåes og behandles i hverdagen. Men Jan Jensen mener, at Københavns kommune er godt i gang.

- Vi har sagt at først og fremmest går man ind og sætter sig ned og giver sig tid til at risikovurdere. Og hvis der er noget, vi kan gøre bedre, så vi vi gerne have input om det, siger han.

Mere sikkerhed nu

Der er afsat 112 millioner til nye bosteder til de farligste beboere, men de kommer først i 2018. Imens bor de allermest psykisk dårlige borgere stadig de samme steder, og der mangler sengepladser i psykiatrien. 

- Vi har stadig det problem, at vi kan opleve at have en meget dårlig borger, der så bliver indlagt. Men på hospitalet er de nødt til at udskrive en anden dårlig borger, for at få plads, siger Mia Hansen, Socialpædagog på Center Lindegården og tilføjer:

quote Det er mange ting, der skal sættes i gang og nogle af tingene har vi allerede i gang. Og nogle ting har vi også behov for at få nye input til. Så hvis der er noget vi kan gøre bedre, så hører vi altså gerne om det.

Jan Jensen, Kontorchef, Socialforvaltningen, Københavns Kommune

- Og dagen efter kommer der en ind, der er endnu mere dårlig. Og så skriver de dem ud, der bor på et bosted, siger hun.

Mia Hansen oplever også en forbedret hverdag med kollegaer, der arbejder to og to. Og med tid til at risikovurdere. Men de overordnede rammer for psykiatrien er ikke gode nok.

Charlotte Bredal fra FOA peger på, at politikerne, helt overordnet, ikke har fokus på, at psykiatrien er trængt.

Der mangler penge, og så er de retningslinjer for forebyggelse og håndtering af vold på botilbuddene, der skulle komme fra Socialstyrelsen, stadig forsinket. Knap halvandet år efter at Vivi Nielsen blev dræbt af en beboer, der hørte stemmer.

Jan Jensen indrømmer, at det er et stort system, der skal i gang når der skal indføres nye ting. Men han ser positivt på de første skridt og opfordrer FOA, medarbejdere og pårørende til at forstætte med at komme med indspark til processen:

- Det er mange ting, der skal sættes i gang og nogle af tingene har vi allerede i gang. Og nogle ting har vi også behov for at få nye input til. Så hvis der er noget vi kan gøre bedre, så hører vi altså gerne om det.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik