FOA: Regeringen bortkaster muligheden for at forhindre drab

Regeringen dropper et lovforslag, der skulle placere farlige psykisk syge på en ny type særligt sikre bosteder. Dybt alvorligt og tragisk, siger FOA.

FOA ærgrer sig over, at regeringen har skrinlagt et lovforslag, der skulle placere farlige psykisk syge på en ny type særligt sikre bosteder.

Lovforslaget udsprang af, at der de seneste fire år har været fem drab på ansatte på bosteder. Heriblandt 57-årig kvindelig ansat på det socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde i 2016, og en 37-årig kvindelig ansat på bostedet Ringbo i Bagsværd i 2013. Begge var sosu-assistenter, som FOA repræsenterer.

Læs også Efter Lindegården: Regeringen dropper udskældt bosteds-forslag

Massiv kritik af lovforslag

Udkastet til lovforslaget fik massiv kritik, da det var i høring hos de organisationer, der beskæftiger sig med området.

Derfor har fungerende sundhedsminister Karen Ellemann fra Venstre opgivet at gennemføre det. Det skriver netavisen Altinget onsdag.

Det er dybt alvorligt og tragisk, mener FOA.

- Det er muligheden for at forebygge drab nummer seks, syv og otte i socialpsykiatrien, som politikerne i dag smider på gulvet, lyder det fra Dennis Kristensen, der er formand for FOA.

Læs også FOA og borgmester frygter, at ny aftale om bosteder smuldrer

Ansatte bliver "politiske gidsler"

FOA skriver i en pressemeddelse, at organisationen anerkender, at forslaget havde "nogle konsekvenser i retssikkerhedsmæssig retning" for de psykotiske mennesker, der skulle flytte ind på de nye specialiserede enheder.

Det er noget af det, der er blevet påpeget i høringssvarene. Dennis Kristensen kalder det alligevel uforståeligt. Han mener, at de ansatte bliver "en slags politiske gidsler."

Danske Handicaporganisationer roser derimod i en pressemeddelelse regeringen for at have lyttet til kritikken.

- Vi har behov for løsninger uden unødig brug af magt, mener formand Thorkild Olesen.

Han opfordrer til, at politikerne i stedet bruger flere penge på bedre psykiatri.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik