FN forbud til passagerskibe: Stop med at bruge Østersøen som toilet

Snart må passagerskibe ikke længere dumpe spildevand i Østersøen. Sådan lyder meldingen fra FN's Internationale Maritime Organisation (IMO).

Efter årelange forhandlinger har FN vedtaget et forbud, der forbyder skibe at tømme kloakaffald i Østersøen. Det skriver Ritzau tirsdag.

Forbuddet kommer til at gælde for nye passagerskibe fra 2019 og for gamle passagerskibe fra 2021.

I WWF Verdensnaturfonden glæder man sig over nyheden. Her har man kæmpet for et sådant forbud i mere end ti år, fortæller generalsekretær Gitte Seeberg.

- Det er en fantastisk glædelig nyhed. Forbuddet vil være til stor gavn for havmiljøet i Østersøen. Vi vil nu arbejde mindst lige så hårdt for, at aftalerne rent faktisk også overholdes, udtaler hun i en skriftlig kommentar.

Samtidig opfordrer Gitte Seeberg rederierne til at indføre et totalt stop for udtømning af kloakaffald af egen drift hurtigst muligt.

IMO har tidligere vedtaget, at et forbud skulle træde i kraft fra 1. januar i år, men organisationen har udskudt beslutningen flere gange. Det skyldes ifølge WWF Verdensnaturfonden pres fra krydstogtskibenes brancheorganisation, Cruise Lines International (Clia).

I august 2015 blev der udstedt et badeforbud ved en række københavnske strande på grund af massiv forurening.

Miljømyndighederne konkluderede dengang, at forureningen var så massiv, at den med al sandsynlighed måtte stamme fra et krydstogtskib, der havde tømt sin toilettank ud i Øresund for tæt på kysten.

Forureningen forårsagede et forhøjet indhold af bakterier i badevandet ved Amager Strand, og i Tårnby Kommune observerede man ved Kongelundsfortet en tyk bræmme af fækalier og toiletpapir på en strækning over 300-400 meter.

Det fik dengang Københavns Kommune til at hejse det røde flag ved både Amager Strand og ved Svanemøllen Strand, der også ligger ud til Øresund.

Under afviklingen af Ironman i København i 2000 viste badevandet sig at være så forurenet med kloakbakterier, at omkring 500 deltagere blev syge af diarré og mavesmerter.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Stenrev

playKæmpe stenrev skal skabe liv under havet ved Nordkysten

Farum Sø

Ny spildevandsplan skal sikre badevand og vandmiljø

Samler skrald

playMadaffald, flasker og bleer langs motorveje: Ny kampagne siger tak for ingenting

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere