Flyvende læger redder liv

En helikopter kan nå frem til Rigshospitalet på maksimum 20 minutter. Det giver mulighed for at redde liv, fordi patienterne kommer hurtigt på operationsbordet.

Foto: TV 2 Lorry

Syv daglige flyvninger er hvad de tre lægehelikoptere klarer hver dag. Og de bruges stadig mere og mere.

Fra 1. januar til 30. september i år var helikopterne på vingerne i alt 1942 gange. Det svarer til gennemsnitligt syv flyvninger om dagen, skriver Ritzau.

Et af de sygehuse, der ofte har besøg af akutlægehelikopteren, er Rigshospitalet. Overlæge ved Rigshospitalets hjertecenter Thomas Engstrøm mener, at helikopterne har en stor del af æren for, at langt flere i dag overlever blodpropper og hjertesygdomme end for 20 år siden.

- Tidligere ræsede ambulancer gennem landet med patienterne. Men nu kan en helikopter nå frem til Rigshospitalet fra hele hospitalets optageområde på 20 minutter.

Han anslår, at der kommer mindst tre patienter til hjertecentret om dagen med helikopter.

- Når patienten er nået frem, kommer han eller hun på operationsbordet i løbet af få minutter, hvor vi så kan fjerne blodproppen, siger Thomas Engstrøm.

- Vi synes, at ordningen er kommet godt fra land. Vi har nu godt et års erfaring og kan se, at helikopterne bruges til det, de skal bruges til, nemlig akut syge hjertepatienter og trafikulykker med svært kvæstede, siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling, der er formand for styregruppen bag helikopterordningen.

FAKTA om lægehelikopterne:

- Ordningen med de tre helikoptere blev gjort permanent i oktober 2014.

- 35 læger er tilknyttet akutlægehelikopterne.

- Helikopterlægerne medbringer udstyr og medicin, så avanceret behandling af livstruende sygdomme og store skader efter ulykker kan påbegyndes om bord på helikopteren.

- Lægerne har mulighed for at lægge patienter i kunstig koma og respirator samt give blodtransfusion under transport til sygehuset.

- Det er de fem regioners vagtcentraler, der vurderer, hvornår helikopterne skal tilkaldes.

Kilder: akutlaegehelikopter.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik