Rekordstort behov for julehjælp: "Et nederlag at søge om hjælp"

Halvejs i ansøgningsprocessen til årets julehjælp, står hovedstaden for en kedelig rekord.

Den 1. november åbnede Dansk Folkehjælp ansøgningen til årets julehjælp for fattige og udsatte børnefamilier, og godt midtvejs i ansøgningsrunden har hele 3.041 familier fra hovedstadsområdet allerede søgt økonomisk hjælp til at klare julen. 

Antallet er desværre en kedelig midtvejsrekord – blandt andet fordi godt 5,1 procent af ansøgere fra hovedstadsområdet har mistet deres job på grund coronakrisen, og er endt i en situation, hvor de har behov for julehjælp.

quote der ikke meget at gøre godt med. Men vi hjælper hinanden og får tingene til at fungere.

Torben Vedel Nielsen, Kontanthjælpsmodtager.

Det skriver Dansk Folkehjælp i en pressemeddelelse.

Samlet set søgte i alt 14.600 børnefamilier fra hele landet julehjælp sidste år – heraf 3.600 fra Hovedstadsområdet.

- Vi ved, at corona-pandemien og særligt nedlukningen har været ekstra svær for udsatte og fattige børnefamilier, der typisk er omgivet af mere komplekse hverdage, der ud over fattigdom kan være præget af sociale udfordringer, som også påvirker børnene, siger Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp i pressemeddelelsen.

Svært at få hverdagen til at løbe rundt

En af de borgere i hovedstadsområdet, som i år føler sig nødsaget til at søge om julehjælp, er 63-årige Torben Vedel Nielsen fra Glostrup.

Han har været på arbejdsmarkedet i 48 år som selvstændig og chef i flere store firmaer indenfor håndværk. Men for fire år siden fik han konstateret kræft og har været igennem flere operationer. 

- Jeg er røget på kontanthjælp, men er ved at søge om seniorpension. Jeg har set i øjnene, at jeg ikke kommer ud på arbejdsmarkedet mere, siger Torben Vedel Nielsen til TV 2 Lorry.

Han bor sammen med sin 17-årige datter, der er ved at uddanne sig til social- og sundhedsassistent. Den offentlige forsørgelse til de to lyder på 9.700 kroner om måneden.

Det er ikke mange penge, når man har en teenagedatter. Og jeg skal på hospitalet fire gange om måneden, med transport frem og tilbage. Så der ikke meget at gøre godt med. Men vi hjælper hinanden og får tingene til at fungere, siger Torben.

Fakta om Dansk Folkehjælps Julehjælp de sidste fem år:

Det er svært for ham at få hverdagen til at løbe rundt, for han vil også gerne være bekendt at kunne komme ud til lidt sjov. For eksempel når han bliver inviteret til venners fødseldage, og gerne vil have en gave med.

Det er der bare ikke råd til.

- Jeg har aldrig modtaget en krone fra det offentlige. Og så lige pludslig at komme ned på knap 10.000 kroner, det er noget af et chok, siger Torben.

Føles som et nederlag at ansøge

Ifølge Klaus Nørlem forventer man hos Dansk Folkehjælp i år et rekordhøjt ansøgertal. Det er især fordi coronakrisen har medført en mindre gruppe af ny-fattige.

- De er for første gang er i en situation, hvor behovet for julehjælp er til stede. Det er en ny hverdag, mange har skulle indstille sig på. Hele 18 procent af vores ansøgere angiver, at de ikke har råd til at købe de nødvendige tre måltider til familien dagligt , siger Klaus Nørlem.

Hvem kan søge om julehjælp?

For Torben Vedel Nielsen vil Julehjælp betyde, at han og datteren kan få noget julehygge. Hun får ikke nogen særlig julegave i år, for det har han ikke penge til, siger han. Så julehjælp vil være et plaster på såret.

- Jeg har aldrig søgt sådan noget før, fordi jeg har ment, at det var til de trængende. Det har været svært at overkomme og faktisk et nederlag. Jeg har gjort meget ud af at klare mig selv altid. 

- Men jeg vender alt negativt om til noget positivt - sådan er det når man er syg, siger Torben.