Flere enlige kvinder får donorbørn – særligt i Region Hovedstaden

Konceptet ”solomor” bliver ved med at vokse sig større over hele landet, men Region Hovedstaden har førertrøjen.

Skrig, bleskift, madning og søvnmangel går de fleste nybagte forældre igennem, men forestil dig at gøre det helt alene.

Flere og flere kvinder vælger at tage sagen i egen hånd og få børn alene. I 2011 blev der født 907 børn i Danmark af en enlig mor og en uoplyst far, ifølge Danmarks Statistik. I 2018 var det tal steget til 1.148. Det er en stigning på 27 procent.

quote Der kommer rigtig mange enlige kvinder, og det er tiltagende, synes jeg, siden at jeg startede her på klinikken for syv år siden.

Katrine Haahr, fertilitetslæge ved VivaNeo Stork Klinik

De tal kommer ikke bag på fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.

- Vi lever i en total opbrudstid, og det med at kvinder selv kan vælge, hvornår de får børn, er bare en naturlig del af, at vi har sådan et slags patchwork-tæppe, som vi selv skal sy sammen. Vi er super ansvarlige for at lave lige nøjagtig det liv, vi gerne vil have, og det med kvinder der får børn alene, det er bare en ud af rigtig mange versioner af at lave familie i dag, siger hun.

Fertilitetsklinikkerne har helt samme oplevelse.

Region Hovedstaden har flere solomødre

På VivaNeo Stork Klinik i København er omkring 60 procent af kvinderne i fertilitetsbehandling enlige. Det betyder, at læge Katrine Haahr hver dag møder kvinder, som prøver at få et barn alene.

- Der kommer rigtig mange enlige kvinder, og det er tiltagende, siden jeg startede her på klinikken for syv år siden, siger hun.

Det giver rigtig god mening, at en københavnsk fertilitetsklinik mærker en stigende efterspørgsel.

For hver gang der fødes 41 børn i Region Hovedstaden, vil en af de børn statistisk set være barn af en enlig mor og en uoplyst far. Det viser tallene fra Danmarks Statistik.

 Sammenligner man med landets øvrige regioner, er der en klar forskel.

Region Hovedstaden har minimum 50 procent flere børn født af enlige mødre end de andre regioner.
Region Hovedstaden har minimum 50 procent flere børn født af enlige mødre end de andre regioner.
Foto: TV 2 Kosmopol

I Region Sjælland er der tale om en ud af 61 babyer, og i Region Midtjylland er en ud af 62. I Region Syddanmark en det en ud af 67, mens det i Region Nordjylland er en ud af 72 babyer, der har en enlig mor og en uoplyst far.

Ifølge Liselotte Lyngsø giver det fin mening, at hovedstadsområdet får flest solomødre.

- Som fremtidsforsker ser jeg jo altid trends starte i de store byer, så det kan godt være et bud på, at det er noget, vi kommer til at se meget mere af, siger hun.

At undvære en far

Kan det have konsekvenser for et barn at vokse op uden en far? Der er lavet et væld at undersøgelser både om donorbørn og enlige forældre, men de peger i mange forskellige retninger.

En engelsk analyse fra 2015, der er baseret på 59 studier, slår fast, at donorbørn uanset familietype, har samme chancer for at have et godt liv som andre børn.

Det er uvist, om det har konsekvenser for barnet at vokse op uden en far.
Det er uvist, om det har konsekvenser for barnet at vokse op uden en far.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Det bekræfter et andet studie fra 2017. Her observerede man helt specifikt selvvalgte solomødre og deres børn, og resultatet viste, at der ikke er forskel på børns emotionelle udvikling, om de er opvokset i en klassisk kernefamilie eller med en solomor.

Omvendt er der flere nyere studier - både amerikanske og europæiske, som peger på, at børn der vokser op med en enlig mor, klarer sig dårligere end børn med to forældre. Studierne omfatter både kvinder, der frivilligt og ufrivilligt er blevet alene med barnet. Men studierne afslører også, at det er dårlig økonomi hos solomødrene, som gør, at de børn klarer sig dårligere.

quote Selve fraværet af en far er ikke i sig selv det problematiske i det.

Maja Vain Gilbert, psykolog & leder af UngTerapi

Men det har psykolog og leder af UngTerapi Maja Vain Gilbert en god forklaring på.

- Rent historisk så er det jo først relativt for nyligt, at faren er kommet sådan rigtigt med i kernefamilie og er begyndt at spille den her store rolle, og det skal vi lidt minde os selv om, når vi begynder at være så nervøse for de her enlige kvinder. Selve fraværet af en far er ikke i sig selv det problematiske i det. Som jeg ser det, så handler det mere om, hvad kvindens ressourcer er, siger hun.

Solomødre har bedre uddannelse

Det næste spørgsmål er så, om de danske solomødre har ressourcerne i orden? Der er ingen konkret forskning på det område.

Dog peger et dansk studie fra 2015 på, at de enlige kvinder i fertilitetsbehandling gennemsnitligt har længere uddannelse, end kvinderne i parforhold.

En højere procentdel af de enlige kvinder i undersøgelsen har en mellemlang eller lang uddannelse.
En højere procentdel af de enlige kvinder i undersøgelsen har en mellemlang eller lang uddannelse.
Foto: TV 2 Kosmopol

Solomorrådgiveren Camilla Hall mener, at det er ressourcestærke kvinder, som bliver solomødre.

- Det er kvinder, som føler sig handlekraftige, og som tør, vil, kan og har mulighed for at tage handling på deres eget liv, siger hun.

De solomødre, som TV 2 Lorry har været i kontakt med, har prestigefulde jobtitler, heriblandt flere chefer og en selvstændig. 

Selvom det ikke er meget at gå efter, så bekræfter det ihvertfald Camilla Hall opfattelse af solomødre som ressourcestærke kvinder.

På TV 2 Lorry dykker vi meget mere ned i emnet om solomødre i vores serie ”Så gør jeg det selv”. Du kan finde første afsnit af serien øverst i artiklen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik