Firma til ansatte: - Vi gider ikke se på idioter

Virksomheden Probana, der sælger kurser i gode arbejdsforhold, har behandlet sine egne medarbejdere så skidt, at flere er gået ned med depression.

Kommunerne i Hovedstadsområdet bruger millioner af kroner på at sende deres medarbejdere på kurser i godt arbejdsmiljø.

Kurserne afholdes ofte af den københavnske virksomhed Probana, der selv har gevaldige problemer, når det handler om netop arbejdsmiljøet.

quote Vi gider ærligt talt ikke se på idioter herinde, som bare dalrer den af. Blot så I er orienteret, så bortviser vi de af jer, som ikke har fattet dette nu!

En mail fra ledelsen i Probana til en af d eunge medarbejdere, der gik ned med stress efterfølgende

Torsdag aften kunne TV 2-programmet Operation X afsløre, hvordan helt unge medarbejdere i virksomheden Probana bliver truet med fyring, hvis de laver for lidt - og faktisk bliver fyret, når de bliver syge. 

"Vi gider ærligt talt ikke se på idioter herinde, som bare dalrer den af. Blot så I er orienteret, så bortviser vi de af jer, som ikke har fattet dette nu!", stod der eksempelvis i en mail til en af medarbejderne.

- Vi blev udnyttede

Augusta Holton var ansat i virksomheden som piccoline i tre måneder i 2015, men virksomheden, der burde være eksperter i godt arbejdmiljø, pillede hende fra hinanden. 

quote Jeg var enormt bange for min chef, og jeg følte aldrig rigtigt, at jeg kunne slappe af. Jeg fik tilbagevendende depression, efter jeg havde arbejdet der.

Augusta Holton, tidligere piccoline hos Probana.

- Det hobede sig op, og jeg fik det værre og værre på den arbejdsplads. Jeg var enormt bange for min chef, og jeg følte aldrig rigtigt, at jeg kunne slappe af. Jeg fik tilbagevendende depression, efter jeg havde arbejdet der, siger hun. 

På virksomhedens hjemmeside står der ellers: "Lederens humør og stemning smitter nemt af på virksomheden".

 Det er paradoksalt, når man læser endnu en mail fra ledelsen til sine unge medarbejdere: 

 "Jeg er flintrende ligeglad med, hvem jeg støder på næste gang - hvis vedkommende står med sin "skyr anretning", bananer eller Nutella madder, så ryger vedkommende ud!", blev der også skrevet. 

Kommuner poster penge i Probana

Men Augusta Holton er ikke alene. Flere tidligere medarbejdere ståer nu frem i Operation X. 

Hos HK Service er man forargede over Probana:

- Jeg synes, det er en helt urimelig måde at arbejde på, hvis man kræver nogle helt bestemte handlinger, ellers er det bare ud, siger René Knudsen, Formand for HK Service Hovedstaden. 

Probanas ejer og direktør Peter Joensen har ikke ønsket at medvirke i Operation X, men afviser kritikken i et skriftligt svar til TV2:

- Jeg mener bestemt, vi leverer varen og har mange glade medarbejdere. Men som altid vil der være enkelte, der ikke passer til arbejdets karakter, organisationens værdier og en direkte tone, som tit kan forekomme.

Augusta Holton har nu én bøn til kommunerne: 

- Jeg synes bare nu, at de skal være opmærksomme på, at de ikke skal bruge Probana mere, siger hun. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Bryggens bastion islands brygge højhus amager

Undersøgelse af skandalehøjhus får kritik: "Totalt håbløst"

Parkeringsvagt

Nu kommer der kommunal parkeringskontrol i Brøndby

Maddrengen roerer

play13-årig elsker at lave mad: Nu har han skabt sit eget fritidsjob

Postbyen

playMegaprojekt skrider frem: Her skal Københavns næste højhuse bygges

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere