Fergo vil have kirkelige vielser i det fri

Kirken taber, hvis man ikke kan leve op til ønsket om vielser uden for kirken, mener tidligere kirkeminister.

Mens landets kommuner tilbyder at vie folk på solbeskinnede strande og i parker, skal brudepar, der ønsker en kirkelig vielse, stadig giftes i en kirke. Kirkelige vielser må nemlig ikke foretages i det fri, medmindre der gives en særlig tilladelse fra biskoppen.

Og det sker næsten aldrig, siger sognepræst og tidligere kirkeminister for Venstre, Tove Fergo, som især i foråret får henvendelser fra brudepar, der gerne vil vies uden for kirken, skriver Kristeligt Dagblad.

Derfor har hun i et åbent brev nu bedt Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, forklare, hvorfor brudepar i folkekirken ikke selv må bestemme, hvor de vil vies.

Københavns Kommune reklamerer i år for otte romantiske steder som Botanisk Have og Thorvaldsens Museum, hvor brudepar kan blive viet hen over sommeren. Tilbuddet er så populært, at flere af stederne ikke længere har ledige pladser.

Folkekirken burde tilbyde brudepar samme mulighed, mener Tove Fergo.
- Det er vigtigt, at folkekirken slår ørerne ud og lytter til, hvad medlemmerne vil i dag. Ellers går folk i stedet på rådhuset, fordi de har sat sig for, at de vil have en vielse i haven foran deres nykøbte hus, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Hun har muligvis grund til bekymring. Siden 2006 er andelen af kirkelige vielser hvert år faldet. Sidste år blev 9862 par viet i kirken, mens langt flere, 15.147, blev borgerligt viet.

Det har ikke været muligt for Kristeligt Dagblad at få en kommentar fra Københavns biskop, Peter Skov- Jakobsen.

Domprovst i København, Anders Gadegaard, vil ikke udtale sig på Københavns Stifts vegne, men mener, at kirkelige vielser i det fri er et skråplan:

- Vores opgave er at få folk til at bruge kirkerne og ikke flytte de kirkelige ritualer udenfor. Så ophæver vi strengt taget behovet for at have kirkebygninger, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere