Familie flytter fra Gentofte til Litauen for at få hjælp til søn: "Han skal gå i en normal skole"

Gentofte Kommune ville ikke tilbyde dreng med ADHD, en plads på en normal skole med støtte. Det ville en skole i Litauen gerne, og nu bor han der med sin mor.

- Lige i øjeblikket får jeg mellem tre og fem meget seriøse henvendelser om måneden. Sager, hvor børnene kommer til at lide alvorlig skade, hvis de ikke får det rigtige tilbud af kommunen, siger advokat Thomas Taguchi.

Han har specialiseret sig i sager om specialtilbud til børn og bliver ofte kontaktet af familier, der ikke mener, at deres barn får tilbudt det specialtilbud, som det har brug for. 

Som TV 2 Lorry kunne afsløre tirsdag, står mange familier i en så desperation situation, at de ikke ser andre udveje end at flytte - eller overvejer at flytte - til en anden kommune for at komme i nærheden af det rette specialtilbud til deres barn. 

Hos Skole og Forældres forældrerådgivning taler man dagligt med familier, hvor barnet ikke får den hjælp, der er behov for.

- Vi får henvendelser fra familier, som oplever, at de ikke bliver tilbudt det rette specialtilbud, eller som simpelthen mangler at få et tilbud. Det er mit indtryk, at en del af dem flytter, siger Rikke Bille, der er leder hos Forældrerådgivningen.

Familien Simanskis er et ekstremt eksempel på problemet. Sønnen Henrikas Simanskis, der til daglig blot bliver kaldt Henrik, er syv år gammel og har diagnosen ADHD, og for at kunne fungere i en skoleklasse, har han brug for ekstra hjælp. 

quote At flytte til Litauen er en 'last resort' løsning

Vitas Simanskis, far til Henrik

Men den hjælp, som hans forældre gang på gang har bedt Gentofte Kommune om, vil kommunen ikke give ham. Drengen er i stedet blevet tilbudt et såkaldt 1:1 tilbud på specialskolen Søgårdsskolen, som Gentofte Kommune oplyser er et væsentlig dyrere og specialiseret tilbud.

Men det var ikke hvad forældrene ønskede for deres søn, og derfor er han nu ikke længere i Danmark.

Familie flytter til Litauen
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

For et par uger siden besluttede Henrik Simanskis forældre nemlig, at mor og søn skulle flytte til Litauen, hvor forældrene oprindeligt kommer fra, så han i stedet kan gå i skole der. 

I Litauens hovedstad Vilnius kunne de få det, som de ikke kunne få i Gentofte Kommune; en plads i en normal skole med en tilknyttet pædagog.

quote Vi oplever, at folk kæmper for at få den rette specialiserede hjælp, og så ender man med at flytte kommune, fordi det er nemmere at få hjælpen der

Mia Kristina Hansen, næstformand, SIND

Velkendt problem

Hos SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed - og Landsforeningen Autisme er problemet også velkendt.

- Vi oplever, at folk kæmper for at få den rette specialiserede hjælp, og så ender man med at flytte kommune, fordi det er nemmere at få hjælpen der, siger Mia Kristina Hansen, næstformand i SIND.

Samme melding lyder fra Landsforeningen Autisme.

- Det er i hvert fald et par gange om ugen, at vi hører om det her, siger formand Kathe Johansen.

En dugfrisk undersøgelse fra Landsforeningen Autisme sætter streg under problemet.

Af de 373 forældre fra hovedstadsregionen, som deltager i undersøgelsen, oplever 168 forældre, at deres barn ikke får den støtte, det har behov for i skolen.

- Siden 2010 er der blevet nedlagt 65 specialskoler i hele landet og næsten samme antal på dagtilbudsområdet. Samtidig har flere børn fået en diagnose, siger Kathe Johansen.

Henrik Simanskis familie har boet i Gentofte Kommune i ti år, og adskillige gange har forældrene talt med kommunen for at sikre, at deres søn ville få den rette specialplads ved skolestart. 

Løb panden mod muren

Gang på gang har de følt, at de løb panden mod muren.

Forældrene har gentagende bedt kommunen om, at Henrik kommer i en normal skoleklasse med en støtteperson.

Men i juli måned modtager Henriks forældre et brev fra Gentofte Kommune. Henrik er blevet visiteret til specialskolen Søgårdsskolen i et såkaldt 1:1 tilbud, som betyder, at han hele tiden har en støtteperson tilknyttet.   

- "Vi vurderer, at 1:1 tilbuddet imødekommer Henrikas behov for skærmede rammer, tæt voksenguidning og fokus på hans udfordrede sprogforståelse", skriver kommunen.

Der står også, at kommunen har noteret, at forældrene "ikke ønsker Henrikas indskrevet på Søgårdsskolen".

"Skolevisitationen har derfor afsøgt specialskoletilbud uden for Gentofte Kommune. Men det har ikke været muligt at indskrive Henrikas i et andet skoletilbud", slutter kommunen.

- Men Henrik har ikke brug for 1:1-hjælp. Han har brug en person, som kan hjælpe ham med at blive integreret i skolen, siger Henriks far Vitas Simanskis.

Han ringer for sidste gang til Gentofte Kommune og klager over beslutningen i håb om, at kommunen ændrer afgørelsen.

Henriks far Vitas Simanskis.
Henriks far Vitas Simanskis.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Må selv finde tilbud

Da forældrene takker nej til specialskoletilbuddet, skriver Gentofte Kommune i et nyt brev, at forældrene enten selv skal finde et specialskoletilbud svarende til Søgårdsskolen eller hjemmeundervise Henrik.

Derefter bliver sagen sendt videre til Klagenævnet for Specialundervisning.

Men selvom der dermed er håb for familien, så er det langt fra nogen garanti for, at kommunen omgør afgørelsen.

quote Det er en dårlig oplevelse for os, og nu skal vores familie bo separat

Vitas Simanskis, Far til Henrik

I 2020 behandlede Klagenævnet for Specialundervisning 265 sager, hvoraf 48 procent af kommunernes afgørelser blev enten ændret eller sendt tilbage til behandling i kommunerne igen.

TV 2 Lorry har forholdt kritikken til Gentofte Kommunes borgmester, Michael Fenger (K), og til Kommunernes Landsforening, KL. Men de ønsker ikke at kommentere på kritikken.

Ingen andre udveje

Men klagesagen kører, så familien Simanskis ser ikke andre udveje end at finde en skoleplads til Henrik i Litauen, hvor forældrene kommer fra.

- At flytte til Litauen er en 'last resort' løsning, siger Vitas Simanskis.

I kunne jo også prøve at flytte til en anden kommune i stedet for at flytte helt til Litauen - hvorfor gjorde I ikke det?

- Vi tænkte ikke, at det var en løsning. Det er svært at finde en ny skoleplads i København, og vi tænkte, at det er de samme regler overalt i Danmark, siger han.    

Familien har i et års tid undersøgt mulighederne i Litauen og finder hurtigt en normal skole til Henrik med støttemuligheder.

Vitas Simanskis forstår ikke, hvorfor Gentofte Kommune ikke vil gøre det samme for Henrik.

Katastrofe at gå glip af

- Det er en dårlig oplevelse for os, og nu skal vores familie bo separat, siger han.

Da Henrik Simanskis starter i skolen i Vilnius, sidder hans far i lejligheden i Gentofte. 

- Det er en katastrofe for mig ikke at få mulighed for at kunne se ham, siger han.

Familien Simanskis venter fortsat på at få svar fra Klagenævnet for Specialundervisning. 

Hvis de får medhold, peger pilen tilbage mod Gentofte.

hvis det stod til jer, hvor skulle I så bo og have Henrik i skole?

- 100 procent Danmark, siger Vitas Simanskis.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik