Enkelt trick kan redde liv: Har du styr på din HPFI-afbryder?

Det er vigtigt at teste, om din fejlstrømsafbryder virker, da den kan redde dit liv. Og det er en god huskeregel at afprøve den de to gange om året.

Foto: Sikkerhedsstyrelsen

Vi kan lige så godt lægge ud med at indrømme at denne artikel ikke er særlig regional, til gengæld er den særdeles vigtig og derfor bør du læse videre.

Det er nemlig sådan at alle husstande skal have en fejlstrømsafbryder i eltavlen – enten en HFI- eller HPFI-afbryder. Men det er et problem, at cirka 30 procent af danskerne aldrig tester den.

Fejlstrømsafbryderen beskytter nemlig dig og din familie mod livsfarligt stød ved at afbryde strømmen, hvis der opstår en fejl i brødristeren, vaskemaskinen eller en anden elinstallation.

Afbryderen fungerer bedst, hvis den jævnligt afprøves.

Læs også IT-gigant bygger stort center i København

Hvis fejlstrømsafbryderen er mere end ti år gammel, er der yderligere grund til at teste den ofte, så du er sikker på, at den virker, hvis der opstår en elektrisk fejl.

Når du tester fejlstrømsafbryderen, slukker du samtidig for strømmen i hele eller dele af huset og altså også for fx mikroovn og elektriske ure. Derfor er det oplagt at teste fejlstrømsafbryderen, når urene alligevel skal justeres ved skiftet mellem vinter- og sommertid.

Du tester fejlstrømsafbryderen ved at trykke på prøveknappen, som ofte er mærket med et "T".

Læs også København har fået sine første elbusser

Kobler afbryderen ikke ud første gang, du trykker på prøveknappen, skal du kontakte en autoriseret elinstallatørvirksomhed. Du kan finde dem, der er i dit område, ved gå ind på autorisationsregistret på sik.dk.

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside sik.dk kan du også finde en film, som beskriver, hvor enkelt det er at teste afbryderen. Og du kan tilmelde dig en sms-tjeneste, så du modtager en huske-sms, når det er tid til at teste fejlstrømsafbryderen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik