Ekspert i e-sport: "Derfor skal du overveje dit spillernavn"

Går du også og overvejer en karriere indenfor e-sport? Så er her en række gode råd, du bør følge.

Hvor computerspil tidligere var noget, der foregik hjemme på værelserne hos mange unge, bliver det i dag betragtet som en decideret sportsgren hele verden over.

E-sport, som det populært kaldes, har således vokset sig så stort, at der i dag afholdes store internationale kokurrencer med kæmpe milliongevinster til vinderne. 

Lige nu er nogle af verdens bedste professionelle e-sportsgamere samlet på den anden side af Øresund i Malmø til det såkaldte Dreamhack Masters Malmø. Her vil fans fra hele verden - herunder også Dannmark - følge med online, når deres e-sportsidoler dyster mod hinanden i alt fra Counterstrike til DOTA 2 og League of Legends.

For mange især helt unge er den den massive udbredelse af e-sport og de dertilhørende prestigefyldte konkurrencer samt store pengepræmier blevet et vidnesbyrd om, at man sagtens kan gøre sin computerspilshobby til en lukrativ levevej.

Overvej dit spillernavn

Men fordi e-sport netop er så nyt, som det er, er der en masse potentielle faldgruber, man bør være opmærksom på, hvis man vil kaste sig ud i at blive professionel e-sportsgamer. Det fortæller Casper Gad, der er jurist med erfaring i e-sportskontrakter, til TV2 Lorry.

Han fremhæver blandt andet, at man allerede fra starten bør overveje ens spillernavn, som i e-sportsregi kaldes et 'nick'. 

- Man skal tænke sig godt om ved valg af ens in-game spillernavn, så man ikke krænker en virksomhed som IKEA, Ferrari eller Coca Cola, siger Casper Gad og nævner blandt andet som eksempel:

-  Der var et svensk hold i en DOTA 2-konkurrence, som spillede med navnet Ikea. Eventarrangøren bad dem ændre navnet, da de rykkede frem i konkurrencen, fortæller han.

Han forklarer endvidere, at 'nick' på sigt kan få stor betydning for den enkeltes spillers personlige og professionelle brand, hvorfor det igen er en god ide, at man allerede fra start af gør sig overvejelser om ens navn, så man ikke får brug for at ændre senere hen.

Casper Gad er jurist med erfaring i esportsskontrakter samt speciale i ansættelses- og immaterialret.
Casper Gad er jurist med erfaring i esportsskontrakter samt speciale i ansættelses- og immaterialret.
Foto: PR-foto

- Langt de fleste spillere identificeres ved deres nick frem for deres givne navn, hvormed deres nick bliver en stor del af deres brand. Spillere, der vælger at skifte nick på et senere tidspunkt, har derfor typisk meget svært ved at få fans, kommentatorer, social media personalities og andre spillere til acceptere skiftet, hvis først spilleren er slået igennem under det første nick. Skift af nick, kan derfor koste spilleren noget af hans genkendelighed, og derved svække hans brand, siger Casper Gad til TV2 Lorry.

Udover vigtigheden af ens 'nick' er der også en række andre områder, man som esportsgamer bør være opmærksom på.

 
 
Foto: Mia Cassens - TV 2 Lorry

Fire gode råd fra e-sportsjuristen:

1: Man bør så vidt muligt forhandle en fast månedsløn. Hvis man er en spirende e-sportsstjerne kan det være svært at forhandle sig til en fast månedsløn, men det er mit råd at gøre en fast månedsløn til ens 1. prioritet, selv hvis det er en lav månedsløn. Præmiesummer er for usikre, og der kan være langt imellem dem.

2: Undgå samarbejdsaftaler og få en rigtig spillerkontrakt. På en rigtig spillerkontrakt bør man være ansat som lønmodtager, ligesom vi ser fodboldspillere være. På den måde er man også omfattet af de regler, der tager hånd om lønmodtagere og sikrer ordentlige arbejdsvilkår som ferie, forsikring ved arbejdsskader, hviletider, m.v. Samarbejdsaftaler sikrer ikke en spiller andet end det, der står i aftalen, og det er typisk meget lidt.

3: Der skal der være helt rene linjer for, hvad der sker med præmiepengene på holdet.  Præmiesummerne i e-sport er til tider svimlende og slår store etablerede sportsgrene som tennis og golf. Med de store præmiesummer er det vigtigt om spillerens organisation får en andel, og hvor stor den givne andel er.

4: Betragt e-sport som et arbejde og hold fri ind i mellem. Ligesom traditionelle atleter, der træner i deres fritid, er det svært at adskille fritid og arbejdstid for e-sportsudøvere, men de bør så vidt muligt få en aftale om faste træningstider, fridage og evt. træningslejre. Hviletid er vigtigt for fysikken såvel som psyken, og der er (få) eksempler på sportsskader for e-sportsudøvere.

Kilde: Casper Gad fra esportsjuristen.dk

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik