Egedal er den fredeligste kommune i Region Hovedstaden

Der er langt mellem voldelige overfald i Egedal Kommune. Faktisk så langt, at den nordsjællandske kommune nu er regionens fredeligste.

Hvis du er blandt de godt 43.000 borgere, der har adresse i Egedal Kommune, kan du trygt bevæge dig rundt uden at frygte et overfald.

Kun 2,7 per 1.000 borgere anmeldte i 2019 et voldeligt overfald, og det er bare halvdelen af landsgennemsnittet.

Kommunen er på et år hoppet tre pladser op ad tryghedslisten, og kan nu bryste sig af at være den 8. mest trygge kommune i hele landet, der toppes af Læsø Kommune med bare 1,2 anmeldelser per 1.000 indbyggere. Et faktum der vækker begejstring på borgmesterkontoret.

- Det har jeg det godt med. At vold ikke er en stor del hverdagen ser jeg som det optimale mål, vi kan have som kommune, siger Karsten Søndergaard (V), som er borgmester i Egedal Kommune.

Ikke et tilfælde

Byrådet er enige om tre fokusområder, der handler om at bruge naturen i hverdagen, skabe tryghed gennem nærvær og dyrke kultur og idræt i fællesskaber.

Topplaceringen er ifølge borgmesteren et ret konkret resultat af en lang række indsatser.

- Vi har et tæt samarbejde med politiet om en række kriminalpræventive indsatser. Blandt andet om at skabe nærvær og fællesskaber på tværs af de unge. Det er dét, vi nu ser resultatet af. Vi har rigtig meget at byde på I Egedal, derfor glæder det mig, at vores borgere kan føle sig trygge, siger Egedals borgmester.

quote - Der er så meget at være stolt af i Egedal. Men at være den fredeligste kommune i regionen, er alligevel noget helt specielt.

Karsten Søndergaard, Borgmester, Egedal Kommune

Anmeldte voldsforbrydelser i 3. kvartal 2019 pr. 1000 indbyggere fordelt på Kommuner

Region Hovedstaden er den mest voldelige landsdel

Ifølge rapporten 'Vold i Danmark' foretaget af Rambøll for det Kriminalpræventive råd, så er sandsynligheden for at ende på skadestuen efter et overfald klart størst i Region Hovedstaden.

Hele 45,6 procent af alle voldsepisoder i 2018 endte med en tur på en skadestue i hovedstadsområdet, og det er på trods af at kun en tredjedel af Danmarks befolkning bor i Region hovedstaden. En af årsagerne kan være befolkningssammensætningen i regionen.

- Det kan være det faktum, at der bor flere unge mennesker i regionen, som sandsynligvis oftere går i byen. Den kortere afstand til sygehusene kan også spille ind, har Ingrid Soldal Eriksen, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd tidligere sagt i en pressemeddelelse.

Her er landets 10 fredeligste kommuner

"Vi skal længere op på listen"

Kommunen har et tæt samarbede med blandt andet SSP og Natteravne for at komme volden til livs. Og derudover satser de på at skabe nærvær og fællesskaber på tværs af de unge, for at mindske volden.

- Vi har en kommune, hvor foreningslivet og fællesskabet spiller en stor rolle. Fællesskaber gør, at man ikke har samme behov for at udtrykkes sig gennem vold, siger Borgmesteren, der dog ikke lægger skjul på, at de skal blive endnu bedre.

- Vi vil jo gerne endnu længere op af listen.