Efter pres på systemer - nu vælter region sig i ledige tider

Der er ledig kapacitet hos de private leverandører, som har vaccinationscentre i Fælledparken og i KB-hallen – men den bliver ikke brugt nok.


Efter en tid, hvor man skulle indstille sig på en del ventetid, hvis man ville have sit første, andet eller tredje vaccinestik, vælter Region Hovedstaden sig nu i ledige tider.

Men borgerne bliver væk fra vaccinationscentrene, lyder det nu fra regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S), der ærgrer sig:

- Der kommer langt fra så mange, som der er kapacitet til. Testcentret i KB-hallen har på en dag som i dag kapacitet til at vaccinere 5.000 borgere, men et slag på tasken er, at de kun bruger 20 procent af kapaciteten, siger Lars Gaardhøj til TV 2 Lorry.

quote Hallo, kære borgere, hvis du har en invitation til et stik, så kan du bare møde op. Der er ikke kø.

Lars Gaardhøj (S), regionsrådsformand

Region Hovedstaden har aftaler med to private leverandører: Copenhagen Medical, der har åbnet et testcenter i Fælledparken, og Practico, der har centret i KB-hallen. De er de eneste to testcentre i Region Hovedstaden, hvor man kan møde op uden at have en tid.

- Derfor vil vi gerne råbe lidt op og sige "hallo, kære borgere, hvis du har en invitation til et stik, så kan du bare møde op. Der er ikke kø," siger Lars Gaardhøj.

Adspurgt, om udeblivelserne kan skyldes, at der endnu ikke er et reelt behov for den store kapacitet, svarer Lars Gaardhøj, at der bare i denne uge har været stort pres på systemerne i Region Hovedstaden, og at borgere har oplevet, at der har været lang ventetid til at få et stik.

"Et kapløb mod tiden"

Udvalgte grupper i samfundet er allerede blevet tilbudt et tredje stik, og på sigt bliver alle over 18 år tilbudt en revaccination, når der er gået seks måneder fra deres andet stik.

Samlet set har 940.802 personer fået et tredje vaccine stik i forbindelse med revaccination.

Det svarer til 16 procent af befolkningen.

- Vaccinens effekt rinder ud, og derfor er det vigtigt at få boostet vaccinen. Samtidig er det også rigtig koldt nu, og folk er inden døre, og der er rigtig høje smittetal hver eneste dag, så virussen kører bare rundt lige nu, siger Lars Gaardhøj.

- Det er et kapløb mod tiden.

Vaccineskeptikere kan skræmme

TV 2 Lorry beskrev tirsdag, hvordan modstandere af coronavaccinen i lukkede grupper på internettet taler åbent om at lade sig smitte frivilligt med covid-19 ved eksempelvis at dele slikkepinde.

Formålet er at blive smittet med corona, og efterfølgende blive rask efter virusinfektionen, så man opnår et gyldigt coronapas, som gælder i seks måneder.

Vaccineskepsis kan da netop også godt spille en rolle i forhold til, hvor mange der dukker op for at blive vaccineret, siger Lars Gaardhøj.

Han forklarer, at han selv især møder vaccineskeptikerne på sine sociale medier.

- Jeg er meget ærgerlig over, at den skepsis er så højlydt, og at den er med til at skræmme nogen. Det er gode vacciner, vi har, og vores dygtige eksperter anbefaler dem, siger Lars Gaardhøj.

- Jeg vil ikke skræmme nogen, men dem, der bliver indlagt nu, er i høj grad nogen, der ikke er vaccineret, og mange bliver rigtig syge, så det er jo alvorligt. Det bedste råd, man kan give, er, at passe på sig selv og få vaccinen. Hvert stik tæller.

I den kommende uge er der i Region Hovedstaden kapacitet til at vaccinere 140.000 personer, mens den i midten af december øges til 170.000.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik