Efter kritik: Levering af 350.000 antistof-tests aflyst - regioner sparer millioner

Region Hovedstaden og de øvrige regioner sender testkit tilbage til det kritiserede firma Livzon. En fjerdedel af de bestilte 1,4 millioner test annulleres - og der spares 15 millioner skattekroner. Desuden får regionerne en erstatningslevering på 90.000 kits.

Sagen om de omstridte antistof-tests fra Livzon fra Kina tager nu en ny drejning. 

Efter meget kritik af testen har Region Hovedstaden på vegne af de fem regioner nu annulleret en levering på 350.000 tests ud af de i alt 1,4 millioner tests, der blev bestilt i april. 

Det sparer regionerne for 15 millioner skattekroner, oplyser koncerndirektør i Region Hovedstaden, Svend Hartling, i en pressemeddelelse. 

- Vi gik i forhandling med Livzon, fordi variationen i en del af leverancen var for høj, og jeg noterer med tilfredshed, at vi har haft en konstruktiv dialog, og der er indgået en aftale, hvor en fjerdedel af de bestilte 1,4 millioner test annulleres, siger Svend Hartling. 

For stor afvigelse

I slutningen af maj kom det frem, at den første leverance på 100.000 antistoftest viste en følsomhed på 82 procent.

Leverance nummer to har vist en følsomhed på 69 procent. Dermed er der for stor afvigelse i følsomheden. 

Svend Hartling sagde dengang, at "der ikke nogle test, der er 100 procent," men man kunne leve med en følsomhed på 78 procent. 

Det har mødt både politisk og videnskabelig kritik, at Region Hovedstaden har benyttet sig af disse test, efter at det blandt andet er kommet frem, at Indien har skrottet de samme tests. 

Det var tøjgiganten Bestseller der i april donerede de 100.000 testsæt fra det kinesiske firma Livzon til Region Hovedstaden.

Da 12 forskere havde kvalitetssikret dem og konkluderet, at de var brugbare, blev det i Danske Regioner og Region Hovedstaden i fællesskab besluttet at betale 60 millioner kroner for yderligere 1,4 millioner testsæt hos Livzon.

Det vilde vesten

Om kritikken af indkøbet af de 1,4 millioner Livzon-tests siger Svend Hartling:

- Nu hvor mange af os er ude i sommerlandet og hygger os på tætpakkede strande og cafeer, så kan man godt glemme, hvad vi stod i for tre måneder siden. Det var det vilde vesten på markederne for test og værnemidler, og vi så billederne fra Italien. Ingen af os havde nogen anelse om, hvor voldsomt corona ville skylle ind over vores sundhedsvæsen.

- Heldigvis er det gået over al forventning, men jeg er glad for, at vi slog til, da muligheden viste sig for at kunne købe antistoftest og komme i gang med at se udviklingen af COVID-19. Når tingene går så hurtigt, så er der en risiko for, at der er ordrer, som ikke rammer plet, men så må vi jo bagefter tage dialogen med leverandørerne og lave nogle aftaler – præcis som vi har gjort med Livzon, siger han i pressemeddelelsen. 

Eftersending på 90.000 tests

De mange test er bestilt til forskning i immunitet og afdækning af udbredelsen af antistoffer mod Covid-19 blandt bloddonorer og sundhedspersonale.

Mens en levering på 350.000 tests altså nu er annulleret bliver der samtidig eftersendt 90.000 bedre tests i en erstatningslevering. 

De skal bruges til at færdiggøre igangværende studier, der strækker sig længere end november, hvor holdbarheden på de resterende op mod 400.000 testkits udløber. 
“De har en acceptabel følsomhed, og er stadig anvendelige til epidemiologiske studier,” lyder det i pressemeddelelsen. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Sogne Corona

Overblik: Er dit sogn i fare for at blive lukket ned?

Coronavirus grafik

playNyeste coronatal: 925 nye smittede

København skyline

Smitten stiger i København - Sogn lukkes ned

20200317-192821-l-1920x1278we.jpg

Rigspolitichef: Husk forsamlingsforbuddet ellers vanker der bøder

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere