Efter kritik: Antallet af voldtægtssager eksploderer

Politiet i København blev sidste år kritiseret for ikke at journalisere voldtægtssager rigtigt. Derfor har man nu ændret procedure og det har fået antallet til stige markant.

Antallet af voldtægtssager i landets politikredse er på få år eksploderet. Sidste år modtog politiet knap 1000 anmeldelser om voldtægt. Til sammenligning var der godt 300 anmeldelser tilbage i 2012.

Forklaringen er dog næppe, at der bliver begået flere voldtægter end tidligere. Snarere skal grunden delvist findes i, at politiet har rettet ind efter kritik fra statsadvokaterne.

- En del af forklaringen er, at vi i højere grad er gået over til at bruge det, vi kalder for "skarpe journalnumre" frem for undersøgelsesnumre. Og det giver en statistisk stigning i antallet af voldtægtssager, fortæller vicepolitiinspektør Lars Mortensen fra Nationalt Efterforskningscenter under Rigspolitiet.

Netop brugen af undersøgelsesnumre var under lup forrige år. Her kritiserede Statsadvokaterne i København og Viborg politikredsene for ikke at oprette voldtægtsanmeldelser under et voldtægtsjournalnummer.

67 sager var ikke oprettet korrekt

Ved gennemgang af 135 uopklarede voldtægtssager i efteråret 2015 fandt statsadvokaterne 67 sager, som burde optræde i de officielle statistikker. Men det gjorde de ikke. De var nemlig ikke journaliseret som voldtægtssager. 

quote Vi har som sådan ikke indtryk af, at der sker flere voldtægter. 

Lars Mortensen, vicepolitiinspektør, Nationalt Efterforskningscenter under Rigspolitiet.

På baggrund af kritikken har man i politikredsene indskærpet en ny praksis på området, og det er blandt andet det, der slår igennem i de nye kriminalitetstal, som Rigspolitiet har offentliggjort.

Derudover er der en anden faktor, som spiller ind i stigningen.

- Vi har som sådan ikke indtryk af, at der sker flere voldtægter. Men vi har formodning og forhåbning om, at en del af stigningen sker som følge af en øget anmeldelsestilbøjelighed.

- Det er set fra politiets side positivt, for det er vigtigt at få de her sager frem i lyset, siger Lars Mortensen. 

Ikke bare på voldtægtsområdet, men på hele sædelighedsområdet, er der sket en stigning i antallet af sager. Det gælder også seksuelle overgreb mod børn.

Mand tiltalt for 300 overgreb

- Der har været nogle meget store sager om for eksempel livestreaming, hvor gerningsmanden fra en adresse i Danmark bestiller en seksuel krænkelse eller en voldtægt af et barn i et andet land, fortæller Lars Mogensen.

En af sagerne kommer i næste uge for Retten i Glostrup. Her er en mand tiltalt for at have medvirket til cirka 300 overgreb via nettet. 

- Sådan en sag kan indeholde rigtig mange forhold, hvor der hver gang er et nyt gerningssted og en ny forurettet, og det bliver oprettet under et nyt journalnummer, fortæller Lars Mortensen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Men In Black, København den 27 februar 2021 demonstration mod nedlukning

Politi anholder otte til demonstration mod coronarestriktioner

20_percent

playÉn person anholdt ved demonstration i København

Hærværk overvågningsbilleder Kagefryd Helsingør 112 politi

Politi efterlyser gerningsmand bag politisk motiveret hærværk mod kagebutik

Efterlyst mand

23-årig mand anholdt og sigtet for voldtægt i Nordsjælland

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere