Dronningen indvier milliarddyr hospitalsfløj på Rigshospitalet

Efter seks års byggearbejde er den nye Nordfløjen tirsdag indviet og klar til at tage imod patienter.

01:44

Tirsdag blev den røde snor klippet, og Dronning Margrethe kunne officielt erklære den nye Rigshospitalets nye fløj for åben.

Nordfløjen, som den hedder, har været seks år undervejs og har kostet 1,85 milliarder kroner.

Den nye hospitalsfløj kommer blandt andet til at skulle tage imod patienter med kræft, brandsår og kritiske hjerne- og nervesygdomme.

- Nordfløjen er med til at sikre, at Rigshospitalet også i fremtiden er hele Danmarks højt specialiserede hospital. Den nye fløj er første led i et løft af hele regionens tilbud til patienter, hvor de nye rammer ruster os til fremtidens krav til et moderne sundhedsvæsen til glæde for både patienter og pårørende, siger Sophie Hæstorp Andersen (S), der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Læs også Det mest avancerede hospital i Nordeuropa indviet: Kom med bag kulissen

Den nye hospitalsfløj tager imod de første patienter til marts. Foto: Region Hovedstaden

Anden fase mangler fortsat

Den nye fløj på 54.700 kvadratmeter er indrettet efter patienters og pårørendes behov og indeholder blandt andet 196 enestuer og 33 højteknologiske operationsstuer.

Egentlig er Nordfløjen faktisk ikke færdig endnu. I dag blev den første – og klart største - af i alt to faser indviet. Anden fase forventes at åbne til sommer.

Læs også Højteknologisk byggeri forsinket på Riget: Gulvet kunne ikke holde til robotter

Første spadestik til byggeriet blev taget i januar 2014. Her seks år senere er hospitalsdirektør for Rigshospitalet, Per Christiansen, stolt over resultatet:

- Efter en lang periode med planlægning, byggeri og senest et stort arbejde med at forvandle den tomme bygning til et topmoderne hospital, er det en stor glæde at være med til at indvie den nye bygning, siger Per Christiansen.

Trappen her har integreret kunst i form af en glasmosaik. Foto: TV 2 Lorry

Udformet som kardiogram

I designet af den nye hospitalsfløj har arkitekterne lagt stor vægt på at integrere kunst i bygningen. Et eksempel er den gennemgående trappe, hvor 1,5 millioner små stykker glasmosaik snor sig i takt med vindeltrappen.

Bygningen er desuden formet som et zig-zag der skal gøre det nemt og hurtigt at komme rundt.

- Vores idé har været at udforme bygningen som et kardiogram med lige linjer midt i. På den måde opnår man, at der er kortere vej mellem alle de forskellige ender, og man skal på den måde også lettere kunne finde vej i bygningen. Man opnår også, at der for alle rummene kommer gode dagslysforhold, siger Kim Herforth Nielsen, arkitekt og en af grundlæggerne i 3XN Architects, der har tegnet bygningen.

Læs også Nye tal fra hospitalerne: Nu går det hurtigere med udredning og kræftbehandling

Nordfløjen åbner for de første patienter den 8. marts. Du kan læse meget mere om den nye hospitalsfløj og komme med bag kulissen forud for åbningen i artiklen her.

Disse specialområder skal behandles på Nordfløjen

Nordfløjen er indrettet til højt specialiserede operationer og behandling af mange forskellige typer af patienter – blandt andet patienter med:

 

  • hals-, modermærke-, bryst- eller hjernekræft
  • brandsår, samt patienter med behov for rekonstruktioner af huden
  • behov for operation af tænder, kæbe eller ansigt
  • epilepsi og andre nervesygdomme
  • behov for operation i knogler eller led
  • behov for komplicerede øjenoperationer
  • kritiske hjerne- og nervesygdomme, der kræver intensiv overvågning og behandling døgnet rundt

 

Kilde: Region Hovedstaden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik