Dittes syge mor udsat for tyveri på hospital - nu lover politiker løsning

Ditte Youngs 73-årige mor, der er indlagt på Herlev Hospital, fik stjålet sin taske med pung, nøgler og mobiltelefon. Nu vil regionens sundhedsudvalgsformand finde penge til aflåste natborde på hospitalsafsnit.

Patienter på hospitalerne i Region Hovedstaden bør ikke frygte for deres ejendele, når de i fremtiden er indlagt.

Sådan lyder budskabet fra formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, efter at TV 2 Lorry tidligere tirsdag fortalte om Ditte Youngs 73-årige mor, der har været udsat for tyveri, mens hun i øjeblikket er indlagt med hjerteproblemer på Herlev Hospital.

Ditte Young foreslår helt konkret, at der sættes sikkerhedsbokse ind i natbordene, hvor syge patienter som hendes gamle mor kan opbevare deres ejendele.

Den idé får en positiv modtagelse af sundhedsudvalgsformand, Christoffer Buster Reinhardt (K).

- Jeg vil meget gerne se på, hvordan vi kan gøre det her bedre for den enkelte patient, og hvordan vi kan øge trygheden, siger han til TV 2 Lorry.

Villig til at finde flere penge

Christoffer Buster Reinhardt oplyser, at regionens nye hospitalsbygninger har aflåste natborde. Men han er nu villig til at se på, om der kan tilføres yderligere midler, så alle natborde på regionens hospitaler i fremtiden bliver aflåste.

- Vi skal ud og købe nyt inventar alligevel, og der skal vi selvfølgelig se på, hvordan det kan være sikkert - også med nøglelåse, siger han.

Formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K), vil gerne nedlægge regionerne.
Formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K), vil gerne nedlægge regionerne.
Foto: TV 2 Lorry

Frustreret på sin mors vegne

Ditte Youngs 73-årige mor blev i søndags udsat for det ubehagelige tyveri, efter hun havde forladt sin hospitalsseng for at gå på toilettet. Da hun kom tilbage, var hendes taske med pung, nøgler og telefon blevet stjålet.

- Hun er et sårbart sted, hvor hun er meget syg og kæmper for sit liv, og hendes eneste livline til familien - min søster, min far og mig - er hendes mobiltelefon, så det gør mig meget frustreret på hendes vegne, at det her det sker, og at det overhovedet kan forekomme, siger Ditte Young til TV 2 Lorry.

Region Hovedstaden oplyser til TV 2 Lorry, at der i 2020 blev anmeldt 217 sager om bortkomne ejendele på sygehusene. I 109 tilfælde er der udbetalt erstatning med et samlet beløb på 769.615 kroner. 

Her ses de skabe, som patienterne på Herlev Hospitals hjerteafdeling kan låse deres private ejendele ind i.
Her ses de skabe, som patienterne på Herlev Hospitals hjerteafdeling kan låse deres private ejendele ind i.
Foto: TV 2 Lorry

Spørger man sundhedsudvalgsformand Christoffer Buster Reinhardt, så mener han dog ikke, at sikkerheden generelt er for dårlig på hospitalerne i Region Hovedstaden.

- Heldigvis har vi rigtig få tilfælde af tyveri, i forhold til hvor mange patienter og pårørende der kommer på hospitalerne, siger han.

Hospitalerne bør fortsat være åbne

I Danmark har vi åbne hospitaler, hvor man kan gå direkte ind fra vejen. Det ønsker Sundhedsudvalgsformand Christoffer Buster Reinhardt ikke at ændre på.

- Jeg tror ikke, at det rigtige er at begynde at lave meget skrappe regler og låse hospitalsdøre og dermed indskrænke den frihed, der er for de pårørende, fordi der er nogle få idioter, som ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, siger han.

Den holdning er Ditte Young enig i.

- Jeg har også et ønske om, at vi fortsat har åbne hospitaler i landet, siger hun.

Sengeafsnittet, hvor Ditte Youngs mor i øjeblikket er indlagt, har skabe til hver patient. Men skabene er ikke placeret ved siden af sengene, og derfor er det også kun de færreste indlagte, der altid låser deres værdigenstande inde i skabet.

- Jeg synes ikke, det er den smarteste ordning. Vigtigst af alt er, at min mor ikke kan komme derhen, for hun kan ikke få luft, og hun har brug for, at hendes mobiltelefon ligger lige ved natbordet ved siden af hende. Vi ved jo alle sammen, hvor tit vi har mobilen fremme og lige skal tjekke et eller andet, siger Ditte Young.

Du kan se et indslag om tyverier på hovedstadens hospitaler nedenfor.

Vi begynder på Region Hovedstadens hospitaler. For mens patienterne går til undersøgelse og behandling - eller bare en tur på toilettet - så oplever en del at blive bestjålet inde på selve hospitalet. Ifølge tal fra Region Hovedstadens Forsikringsselskab skete det 217 gange sidste år.