"Det er fedt at gøre noget for andre" - Operation Dagsværk fortsætter trods corona

Elever i hele hovedstadsområdet har onsdag arbejdet og tjent penge til Operation Dagsværk, der i år går til kamp mod seksuel vold i Peru.

Vennerne Carl-Auguste Malin Feldthaus og Anders Nyeland er i fuld gang med at arbejde ved pakkestationen i den moderne lade i Veksø.

- Vi sidder og putter klister på nogle pakker med nødder, der er købt fra krigsramte nationer, siger Anders Nyeland, gymnasieelev på Vibenshus Gymnasium til TV 2 Lorry. 

quote - Det er et ret fedt koncept, at man giver en af sine egne skoledage, så andre kan få noget undervisning i det projekt, der er valgt.

Anders Nyeland, gymnasieelev på Vibenshus Gymnasium

Til hverdag går de i gymnasiet i København, men onsdag arbejder de i skoletiden, fordi dagen står i Operation Dagsværks tegn. 

Operation Dagsværk er Danmarks globale elevbevægelse, der har eksisteret i 36 år, og hvor elever dedikerer en dags arbejde og indtjening til projekter, der gavner andre unge i resten verden. 

Begivenheden afholdes normalt i efteråret, men er i år blevet udskudt til på grund af corona. 

- Jeg synes, det er fedt at gøre noget for andre, siger Carl-Auguste Malin Feldthaus, gymnasieelev på Frederiksberg Gymnasium til TV 2 Lorry. 

En anderledes udgave af Operation Dagsværk

Elever på ungdomsuddannelserne og efterskolerne i hele landet sendes - under normale omstændigheder -  ud til arbejdsgivere, hvor de tjener penge til det projekt, som Operation Dagsværk har valgt at støtte. 

Men på grund af corona opfordres de unge til i år at arbejde for familiemedlemmer - gøre rent, måske lave havearbejde. 

Eller i Carl-Augustes og Anders' tilfælde: pakke nødder.

Der bliver sat klistermærker på pakkerne med nødder. De arbejder én dag, og de penge, som de tjener, går til Operation Dagsværk. Arbejdsgiveren eller familiemedlemmerne bestemmer selv timelønnen. Mindsteprisen er dog 75 kroner.
Der bliver sat klistermærker på pakkerne med nødder. De arbejder én dag, og de penge, som de tjener, går til Operation Dagsværk. Arbejdsgiveren eller familiemedlemmerne bestemmer selv timelønnen. Mindsteprisen er dog 75 kroner.
Foto: Jan Christiansen/TV 2 Lorry

quote Jeg synes, det er fedt at gøre noget for andre.

Carl-Auguste Malin Feldthaus, gymnasieelev på Frederiksberg Gymnasium

- Det er et ret fedt koncept, at man giver en af sine egne skoledage, så andre kan få noget undervisning i det projekt, der er valgt, siger Anders Nyeland. 

Inspireret af MeToo-bevægelsen

Operation Dagsværk samarbejder i år med Amnesty International, og pengene fra elevernes arbejde går til at støtte og styrke skoleelever i Peru i deres kamp for at have en skolegang uden seksuelle overgreb og chikane.

- De unge i Peru har fået nok af overgrebene på skolerne og motivationen har fået ekstra brændstof efter fremkomsten af Metoo-bevægelsen, der jo også har skabt bølger mange andre steder i verden, blandt andet i Danmark,  siger Helle Jacobsen, der er seniorrådigiver på kønsområdet i Amnesty.

- Der er stor interesse blandt unge peruvianere for at tage snakken og gøre op med tabuer og fastlåste forestillinger om, hvordan en ”rigtig” mand eller en ”rigtig” kvinde opfører sig, fordi netop disse forestillinger baner vej for overgreb, fortsætter hun.

Du kan støtte også støtte Operation Dagsværk via Mobilepay: her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Jørgen Olsen Fredens Havn

- Hvad nu, hvis jeg stillede 20 udrangerede campingvogne ind i Kongens Have?

Rækkehuse i Tingbjerg

Stor interesse for at købe ejerbolig i hård ghetto

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 22.08.48

Undersøgelse udpeger Egedal som landets bedste kommune

20_percent

playLeif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere