Derfor hyler sirenerne i dag

Traditionen tro testes sirenerne første onsdag i maj. De er stadig et vigtigt redskab for Beredskabsstyrelsen.

Når kalenderen viser første onsdag i maj, så ved de fleste, hvad der sker klokken 12. Her vil Beredskabsstyrelsen nemlig lave den årlige afprøvning af sirenerne, som lyder over hele landet.

Men selvom sirenerne kan virke gammeldags, så bruger myndighederne dem faktisk fra tid til anden. Helt præcist er sirenerne blevet brugt otte gange i løbet af det seneste år. Det oplyser Beredskabsstyrelsen, som er glade for sirenerne.

- De er et vigtigt redskab for os, når der opstår situationer, hvor vi har behov for at alarmere befolkningen. De kan bruges, når vi skal fortælle folk, at det kan være farligt at opholde sig udenfor, siger kommunikationschef Thomas Dybro Lundorf.

Kommunikationschefen oplyser, at ikke alle ved, hvad det betyder når sirenerne lyder.

- Når man hører sirenerne, og det ikke er en test, så skal man gå inden døre og lukke døre og vinduer. Herefter skal man tænde for DR eller TV2 og vente på yderligere info.

- Vi har desværre erfaringer med, at folk ringer til 112 for at fortælle, at sirenerne hyler. Det er uheldigt, for det kan spærre for vigtige opkald, siger Thomas Dybro Lundorf.

Men selvom sirenerne er effektive, så er det ikke det eneste redskab, som Beredskabsstyrelsen bruger, når den skal alarmere befolkningen.

- Myndighederne forsøger at ramme så bredt som muligt og prøver derfor at få budskaberne ud på alle platforme. Primært bruger myndighederne pressen og sociale medier, og så kan vi blandt andet også tænde for sirenerne, hvis der er behov for det, siger han.

Når Beredskabsstyrelsen tester sirenerne første onsdag i maj, så sker det af tre omgange. Først klokken 12.00 og 12.04, hvor sirenerne signalerer, at man skal gå inden døre. Klokken 12.08 lyder et andet signal, som betyder, at faren er forbi.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere