Dansk Metal langer ud efter Hovedstaden: Tag nu ansvar

Hver fjerde industrivirksomhed i Region Hovedstaden har ikke en eneste lærling. Dansk Metal tegner dystertbillede af fremtiden.

Region Hovedstadens industrivirksomheder får kritik af Dansk Metal, fordi for få af dem har lærlingepladser.

En rundspørge fra fagforeningen viser, at 26 procent af virksomhederne ikke har lærlinge i folden. Det er højere end landsgennemsnittet, der ligger på 19 procent.

quote Nogle virksomheder kan synes, det er lidt besværligt. Andre synes måske, det er svært at finde de rigtige. Men i bund og grund handler det om, at virksomhederne ikke gør sig rigtigt til i forhold til de unge mennesker.

Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal

Det er ikke godt nok, mener Dansk Metal.

- Jeg tror, der er mange forklaringer. Nogle virksomheder kan synes, det er lidt besværligt. Andre synes måske, det er svært at finde de rigtige. Men i bund og grund handler det om, at virksomhederne ikke gør sig rigtigt til i forhold til de unge mennesker, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal, til TV 2 Lorry. 

Fagforeningen har udsendt en analyse med titlen "Hovedstadens industrivirksomheder tager ikke deres del af ansvaret", hvori de retter kritik af regionens virksomhedsstand.

- Konsekvensen er, at vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft. Virksomhederne piver allerede lidt i dag over, at de mangle folk. Men hvis de ikke selv vil være med til at uddanne dem, så kommer de også til at mangle dem i fremtiden. Så det er nu, der skal til at ske noget alvorligt, siger Thomas Søby. 

 

I trepartsaftalen fra 2016 indgik arbejdsgivere, arbejdstagere og regeringen aftale om skaffe flere praktikpladser.

I 2020 skal danske virksomheder have oprettet op mod 10.000 flere praktikpladser, og et delmål er, at der i år skal være oprettet 2100 flere praktikpladser.

Et mål der synes svært at nå, mener Dansk Metal, der opfordrer virksomheder i Region Hovedstaden til at komme ud af busken.

Hvad kan I gøre hos Dansk Metal for at ændre på situationen?

- Det er jo virksomhederne, der skal træffe beslutningerne, og det er de unge mennesker, der skal søge ind. Vi kan være med til at fortælle den gode historie om erhvervsuddannelserne: Gode uddannelser, der giver gode jobs og gode lønninger. Og så har vi et godt samarbejde med Dansk Industri om at få virksomhederne til at tage flere lærlinge. Der sker heldigvis også noget nu, men det går bare for langsomt, lyder det fra Thomas Søby fra Dansk Metal. 

I løbet af det seneste år har 12 procent af industrivirksomhederne i hovedstaden ansat flere lærlinge. På landsplan er det tal 21 procent. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik