Christianborg testes for allergi

Astma-Allergi Danmark var for fjerde år i træk i dag forbi Christiansborg for at prikteste politikerne - og tage en vigtig snak om allergiområdet.

Alternativets Christian Poll får foretaget en priktest på Christiansborg Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Sammen med Klinik for allergi fra Gentofte Hospital prikkede Astma-Allergi Danmark i dag til landets politikere både med nål og faktuelle oplysninger om udfordringerne på allergiområdet.

Det har været et svigtet område i rigtigt rigtigt mange år, men også et stigende problem. Sygdommen bør få den samme behandling som alle andre.

Anne Holm Hansen, Vicedirektør, Astma-Allergi Danmark

Politikerne kunne både få lavet en priktest, men også få målt deres lungefunktion - men vigtigst af alt for forbundet var selvfølgelig at få snakket med politikerne og sat fokus på astma og allergi.

- Vi skal have sat allergien på dagsordenen, det er simpelthen rigtig vigtigt. Vi ved jo også, at sundhedsstyrelsen er kommet med flere anbefalinger, som regionerne rigtig gerne må fremskynde og få implementeret hurtigst muligt. Vi skal være sikre på, at det her bliver sat på den politiske dagsorden, siger Anne Holm Hansen, Vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Læs også Børn i storbyen får mere allergi

Omkring 1,5 million danskere lider af den ene eller anden form for overfølelsomhedssygdomme, og det er derfor et vigtigt problem for forbundet at få sat fokus på.

En af dem der i dag blev testet på Christiansborg var Enhedslistens Maria Reumert Gjerding.

- Vi er nødt til at få oprustet på den her udfordring, så vi kan have bedre og flere eksperter på området. 

Maria Reumert Gjerding, Enhedslisten

- Jeg havde ikke mistanke om nogen form for allergier, men jeg var egentligt bare interesseret i at se, hvordan de her test foregår. Og så selvfølgelig få talt med fagpersonalet om stigningen af ramte og høre, hvad vi politisk kan gøre ved problemet. 

00:30 Luk video

- Vi er nødt til at få oprustet på den her udfordring, så vi kan have bedre og flere eksperter på området. Som samfund koster det os både økonomisk, men især menneskeligt at have så mange allergiske sygdomme, siger hun.

Enhedslistens Maria Reumert Gjerding får mål sin lungefunktion på Christiansborg. Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Det er på fjerde år, at Astma-Allergi Danmark gæster politikerne på Christiansborg. Og ifølge Anne Holm Hansen er begivenheden en god mulighed for at vende astma- og allergiområdet med landets beslutningstagere. 

- Vi møder jo politikere over hele spektret fra liste A til Å. Det gør arrangementet til en oplagt mulighed for en snak om allergiområdets udfordringer. Her fungerer dette arrangement rigtigt godt til at få en dialog i gang - også selvom vi måske ikke altid er helt enige,” siger hun.

Læs også Et grønnere København gør livet svært for allergikere

- Generelt skal man være langt bedre til i vores samfund at arbejde med den forebyggende indsats.  Jo før man opdager symptomerne, jo hurtigere kan man få hjælp - og på den måde spare samfundet en masse. Jeg havde heldigvis ingen allergier - ikke engang over for de andre partier, lyder det grinende fra Alternativets Christian Poll, som dog også ser med stor alvor på problemet.

Alternativets Christian Poll får foretaget en priktest på Christiansborg Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Generelt skal man være langt bedre til i vores samfund at arbejde med den forebyggende indsats.  Jo før man opdager symptomerne, jo hurtigere kan man få hjælp

Christian Poll, Alternativet

Tirsdag den 2. maj kl. 15-18 har alle andre borgere  mulighed for at få målt deres lungefunktion eller få lavet en priktest. Det foregår på Højbro Plads i København, hvor Astma-Allergi Danmark rykker ind med pop-up have, allergivenlige planter, allergirådgivere og læger.

- Det har været et svigtet område i rigtigt rigtigt mange år, men også et stigende problem. Sygdommen bør få den samme behandling som alle andre, siger vicedirektør Anne Holm Hansen.

Fakta:

  • Over en million danskere har pollenallergi. Ca. 40 procent af dem har astma samtidig.
  • Uden at kende årsagen er antallet af mennesker med luftvejsallergier som pollenallergi fordoblet de sidste 50 år.
  • Pollenallergi forringer livskvaliteten. 375.000 danskere døjer med betydelige gener fra deres pollenallergi.
  • 160.000 danskere med pollenallergi oplever, at deres allergi kun i ringe grad er velbehandlet.
  • Kvinder er mere generet af pollenallergi end mænd.
  • I 2014 kostede pollenallergi 266.000 sygedage og 2,3 mio. ineffektive arbejdsdage. I alt ca. 4800 årsværk.
  • I Sverige kostede høfeber (hvor pollenallergi er hovedparten) 20 mia. kr. årligt i 2008. I Danmark kendes tallet ikke.
  • Ubehandlet pollenallergi kan føre til kronisk astma.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik