Botox og hårfjerning: Flere sygeplejersker søger over i skønhedsbranchen

Lavere lønninger og travlhed får et stigende antal sygeplejersker til at søge væk fra det offentlige.

Flere og flere sygeplejersker i Region Hovedstaden søger væk fra de travle hospitalsgange og hen mod en hverdag med botox, hårfjerning og hudbehandlinger. 

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som Dansk Sygeplejeråd har fået trukket. 

På blot tre år er antallet af autoriserede sygeplejersker, der arbejder i skønhedsbranchen i regionen, fordoblet fra 27 i 2018 til 55 i 2021. 

En af de sygeplejersker, der i løbet af de seneste år er hoppet over i skønhedsbranchen, er 30-årige Kamille Nøhr Bertelsen. 

Efter fire år som sygeplejerske på en ungdomspsykiatrisk afdeling blev hun i 2020 klinikchef hos Cosmo Laser i København, der tilbyder alt fra hårfjerning til botoxbehandlinger. 

- Som nybagt mor var jeg nødt til at søge væk fra de fysisk hårde døgn- og nattevagter og finde et job med større fleksibilitet, siger hun i en pressemeddelelse: 

- Det giver en frihed, at jeg som klinikchef selv er inde over arbejdsgange og tempo. Vi oplever, at mange nyuddannede og offentligt ansatte sygeplejersker henvender sig til os af de samme grunde med henblik på et job i branchen. 

quote Underbemanding og travlhed sender mange ansatte ned med flaget eller mod et jobskifte

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet

Det samme fortæller Sarah Crone, medejer af Cosmo Laser og formand for Brancheforeningen for Kosmetiske sundhedsautoriserede klinikker. 

- Alene hos Cosmo Laser får vi en-to ugentlige forespørgsler på vores uddannelsesforløb til kosmetisk sygeplejerske, siger hun. 

Et spørgsmål om arbejdsvilkår

Ifølge Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, er det bedre løn- og arbejdsforhold, der trækker sygeplejerskerne i retning af et arbejdsliv i privat regi.

- Underbemanding og travlhed sender mange ansatte ned med flaget eller mod et jobskifte. Sygeplejersker har kæmpet for mere løn i 35 år, siger han i en pressemeddelelse.

En undersøgelse, som Kraka og Deloitte foretog i september 2022, viste, at sygeplejersker, der skifter til det private efter at have arbejdet mellem tre-seks år i det offentlige, oplever større lønstigninger end dem, der ikke skifter. 

Helt konkret tjener privatansatte sygeplejersker i gennemsnit cirka 56.000 kroner mere om året efter syv-ti år på arbejdsmarkedet.  




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik