Borgmester efter brand: Psykisk syge udskrives for hurtigt

Borgmesteren i Halsnæs retter hård kritik af Region Hovedstaden, efter en psykisk syg kvinde i slutningen af maj satte ild til kommunalt bosted.

02:39

For mange psykiatriske patienter udskrives og overlades til kommunerne alt for tidligt, siger Halsnæs borgmester Steen Hasselriis. Det sker efter en beboer på et bosted var skyld i en brand.

Sådan ser det ud i det kommunale bofællesskab Havlit i Hundested, efter at psykisk syg kvinde satte ild til sin lejlighed.

1 af 2

Lugten af brand står stadig skarpt på det kommunale bofællesskab Havlit i Hundested. I slutningen af maj satte en 43-årig psykisk syg kvinde ild til sin lejlighed. Heldigvis kom ingen noget til, men det var bare et spørgsmål om minutter, før ilden havde bredt sig til de øvrige lejligheder.

To dage efter branden blev kvinden indlagt til psykiatrisk behandling - men bare 24 timer senere var hun igen udskrevet. Det er bare det seneste eksempel på en tendens, der får borgmesteren i Halsnæs Kommune til at råbe op. Han mener, at Region Hovedstaden har alt for travlt med at få udskrevet patienterne og sende dem videre over i de kommunale tilbud. 

Læs også Søn bad om hjælp: Nu er hans far fundet

- Jeg forstår slet ikke, at behandlingssystemet vil være det her bekendt. Det kan godt være, man mangler senge i regionen, men det betyder ikke, man skal håndtere borgere på den måde og skalte og valte med skæbner. Det går ud over borgerne, der er psykisk syge, og det går ud over deres omgivelser.

- Problemet bliver meget værre, hvis ikke man færdigbehandler folk ordentligt og lader dem få den ro og stabilitet, der skal til, inden man udskriver dem fra behandlingssystemet, siger Steen Hasselriis, Venstre, til TV 2 Lorry.

Erkender mangel på sengepladser

Siden 2007 er antallet af psykiatriske sengepladser i Region Hovedstaden faldet fra 1.498 til 1.182 otte år efter, viser tal fra Danske Regioner. Nedskæringerne er sket til trods for, at antallet af psykiatriske patienter ifølge Sundhedsdatastyrelsen er steget med 271 fra 2009 til 2015.

En uholdbar situation, erkender formanden for regionens psykiatriudvalg.

- Det er vigtigt, at vi giver mennesker den nødvendige behandling, inden vi sender dem ud fra vores psykiatriske centre. Der kan ligge lægelige skøn og ressourceproblemer til grund. Men jeg tror på, vi bliver nødt til at have nogle flere senge, for det er ikke godt nok, som det er i dag, siger Karsten Skawbo-Jensen, Kons., til TV 2 Lorry.

Branden på bofællesskabet i Hundested er langt fra første gang, at vi fortæller om psykiatriske patienter, der udskrives, og siden hen er til fare for deres omgivelser på de kommunale bosteder. Fem gange på fem år er det endt i drab. 

Læs også Efter overfald i fængsel: Mand går amok på psykiatrisk center

En del af forklaringen på nedskæringerne af sengepladser skyldes ifølge Karsten Skawbo-Jensen en opjustering af den ambulante psykiatriske behandling. Men den prioritering bør gentænkes, mener han.

- Jeg synes ikke, balancen er helt i orden. Det her er en sag, hvor vi vil både og. Den ambulante psykiatri er rigtig vigtig og gør et kæmpe arbejde. Men jeg tror, der er skåret for dybt i sengene i psykiatrien, lyder det.

Derfor vil han til efterårets budgetforhandlinger foreslå, at der oprettes ti nye sengepladser. Det er dog langt fra nok til at leve op til Dansk Psykiatrisk Selskabs vurdering af, at der skal mellem 15 og 20 procent flere sengepladser til for at leve op til behovet i regionen.

Den psykisk syge kvinde, der påsatte branden på Havlit i Hundested, er i dag tilknyttet et andet socialtilbud.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik