Bøger giver børn succes i livet

Bibliotekarer i 20 kommuner forærer socialt udsatte familier bogpakker. For højtlæsning giver børn succes både fagligt og socialt.

Foto: TV2 Lorry - arkiv

Bibliotekarer i 20 kommuner stemmer i disse dage dørklokker og forærer en bogpakke til  socialt udsatte familier, der har børn imellem seks måneder og et år.

For forskning viser at højtlæsning fra du er lille får dig til at klare dig bedre i skolen. Og det er både fagligt og socialt. Projektet hedder Projekt Bogstart og i alt uddeles der 25.000 bogpakker landet over.

Mange tosprogede familier og socialt udsatte har ingen bøger.

- De har ikke tradition for at læse med deres børn og er ikke opmærksomme på, hvor stor betydning bøger og højtlæsning har for børnenes sproglige udvikling, siger projektleder i Kora, Helle Hygum Espersen, der har evalueret projekt Bogstart.

Indtil videre er der uddelt 15.000 gratis pakker med pege- og højtlæsningsbøger og familierne modtager bøgerne positivt. Familierne har modtaget et postkort på forhpnd om at der er en boggave på vej. Og det gør at bibliotekarerne oplever at kunne komme i kontakt med familier, som socialrådgivere og kommunen ellers kan have svært ved at nå.

- De her familier møder så mange myndighedspersoner, der fortæller dem, hvad de skal og må. Men når bibliotekarerne kommer, er det uden løftede pegefingre.

- De udsatte familier sænker paraderne, når der står en bibliotekar på dørtrinet, der vil forære dem en gave, siger Helle Hygum Espersen, projektleder i Kora.

20 kommuner er med i Projekt Bogstart

Roskilde, Fredensborg, Hedehusene, Helsingør, København, Køge, Odense, Randers, Holbæk, Horsens, Kolding, Slagelse, Svendborg, Sønderborg, Vejle, Aabenraa, Aalborg, Aarhus, Esbjerg og Fredericia.

I projektet er der tre bøger til hvert barn. Den første når barnet er seks måneder og den anden når det er et år gammelt. Familierne får den sidste bogpakke når barnet er 18 måneder.

Projekt Bogstart er betalt af satspuljen, som fordeles af Folketingets partier undtagen Enhedslisten til sårbare og udsatte grupper.

 

 Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik