Blodbank oplever boom efter nyhed om antistoftest til donorer

Blodbanken i Region Hovedstaden oplever stor stigning i antallet af donorer - men blodbanks-chef har klar opfordring.

Efter blodbanken fortalte, at alle bloddonerer ville blive testet for antistoffer for coronavirus, har de oplevet en massiv tilgang af donorer.

Det oplyser Morten Bagge Hansen, der er klinikchef for Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet og chef for Region Hovedstadens blodbank, til TV 2 Lorry.

- Vi har ikke undersøgt det systematisk, men det er vores klare indtryk, at vi har oplevet en stor stigning i antallet af bloddonorer.

- En del er personer, der ikke har givet blod længe - de kaldes inaktive bloddonorer - som er blevet reaktive, siger han.

Den 4. april fortalte en række medier, at bloddonorer i Region Hovedstaden og Region Midtjylland ville blive testet for antistoffer i blodet for coronavirus.

Hvis man har haft coronavirus, vil man danne antistoffer, og en antistoftest kan altså give svar på, hvorvidt man har været smittet eller ej.

Det var en udmelding, som tilsyneladende var populær blandt danskerne.

For mange vil bare testes

I Region Hovedstaden har man ifølge chefen for blodbanken oplevet en stor stigning i antallet af nye donorer siden offentliggørelsen af antistoftesten - men han lægger ikke skjul på, at alt for mange kommer af den ene årsag at blive testet.

- Jeg føler klart, at vi har fået et større tryk på grund af, at vi har fortalt, at vi tester. Der er rigtig mange, der har meldt sig med det ene formål at blive antistoftestet. Men dem har vi ikke så meget brug for, siger Morten Bagge Hansen og tilføjer:

- Hvis man udelukkende melder sig for at få en cola, en pose chips og en status på deres immunitet overfor corona… Ja, så er man ikke lige så meget værd som dem, der kommer trofast. Det er bedre når man kommer, fordi man vil gøre en god gerning.

Blodbank næsten tom før krisen - nu bugner den

Han forklarer desuden, at der generelt har været tryk på blodbankerne siden statsminister Mette Frederiksen (S) den 11. marts lukkede Danmark ned.

Og det var et held - for kort før corona-krisen for alvor blev en realitet i Danmark, var beholdningen i blodbanken ganske lav.

Derfor glæder han sig også over, at de mange faste bloddonorer har været så gode til at få tappet blod - måske fordi de har lidt mere tid.

- Nu er vi ved at have helt fyldte lagre igen - og det er jo dejligt, siger blodbankschefen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik