Bibiloteker får flest penge i Hovedstaden

Kommunerne prioriterer forskelligt landet over. Albertslund ligger i top, mens Hedensted i Østjylland bruger færrest penge på bøger.

Sjællandske kommuner som Tårnby, Helsingør og Albertslund ligger i toppen - i bunden ligger jyske kommuner som Odder, Hedensted og Haderslev. Folkebibliotekerne bruger ganske enkelt 2-3 gange mindre kroner pr. borger end de sjællandske kommuner.

Den store forskel i kommunernes bevillinger er med til at skabe et meget ulige Danmarkskort. Det mener Henrik Jochumsen, der er lektor på Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitet.

- Der kan være langt fra Odder, der bruger ca. 300 kr. pr indbygger, til Albertslund, der bruger næsten 1000 kr. pr indbygger. Det, som kan være det uheldige i det her, er, at afstanden mellem centrum og periferi - eller det, som nogle kalder Udkantsdanmark - bliver endnu større. Nu nedprioriterer man ikke bare sygehuset, skolen, kasernen, nu nedprioriterer man altså også biblioteket, siger Henrik Jochumsen til dr.dk.

I Hedensted kommune forklarer Borgmester Kirsten Terkildsen at kommunen bruger sine penge på sportshaller og på at undgå at lukke de lokale folkeskoler.

Kulturminister Bertel Haarder, Venstre, afviser at det er noget, han skal blande sig i:

- Jeg har i almindelighed ikke nogen bebrejdelser imod kommunerne. De prioriterer lidt forskelligt. Nogle gør mere ud af det ene og nogen gør mere ud af det andet, og det vil jeg under ingen omstændigheder blande mig i, siger Bertel Haarder.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere