Bekymrende dødsfald: Fugle angribes af dræber-parasit

Flere fladorme er fundet i blodkarrene på døde fugle i Damhussøen ved København. Det kan ende i en potentiel katastrofe, mener Dyrenes Beskyttelse.

Fire gråænder og fire knopsvaner fra Damhussøen nær København var inficeret med den parasistiske fladorm. Foto: Dyrenes Beskyttelse

En række mistænkelige dødsfald blandt ænder og svaner er siden juli blevet indrapporteret til Dyrenes Vagtcentral 1812. 

Obduktionerne har nu afsløret, at otte af fuglene har været inficeret med den såkaldte blodikte, som er en fladorm, der lever i fuglenes blodkar, hvor æggene bliver udskældt i dyrenes afføring.

-  Vi ved ikke, om parasitten er nyligt introduceret i den danske fauna, og vi derfor kan stå over for en potentiel massedød af fugle. Omvendt kan det også være en parasit, som længe har været kendt i bestanden, men har haft nogle særligt gunstige betingelser i år, og derfor ser vi mere til den lige nu," fortæller Michael Carlsen, der er biolog i Dyrenes Beskyttelse. 

Læs også Så farlig er dræber-parasitten fra Damhussøen

På DTU Veterinærinstitut har man fundet forandringer i fuglenes lever. 

Larverne lever i blandt andet snegle, men når de bliver større trænger de gennem huden på svaner og ænder, og her kan de medføre skader på både nyre, lever, ligesom de kan give blodpropper. 

- Forekomsten af parasitter blandt vilde fugle er en naturlig situation, men vi holder selvfølgelig nøje øje med situationen og hjælper de ramte fugle, så godt vi kan, siger Michael Carlsen. 
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik