Bedre dækning på mobilen

Investering: TDC opgraderer fra i dag sine sendemaster. Det giver bedre dækning på mange mobiltelefoner i Nordsjælland, både til tale og internet, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Der bliver længere mellem »døde områder«, når teleselskabet TDC fra i dag skruer op for mobildækningen i Nordsjælland.

- Brugerne vil formentlig opleve bedre taledækning og især bedre datadækning på deres mobiltelefoner i småbyer og lidt ude på landet. I de større byer vil man nok ikke opleve den store forandring, forklarer presserådgiver i TDC, Rasmus Avnskjold til Frederiksborg Amts Avis.

TDC har allerede tidligere på året opgraderet sendemasterne med 4G-teknologi, der er beregnet til højhastighed på internettet. Den nye opgradering gælder 3G, der kan håndtere både telefonsamtaler og data på nettet.

Masterne skal sende på en lavere frekvens

Det nye består i, at masterne skal sende på en lavere frekvens og derved øge rækkevidden. I fagsprog taler man om »refarming«.

- Når vi refarmer, skaber vi et markant bedre mobilnetværk til vores kunder. De får et sammenhængende 3G- og 4G-netværk og især en væsentlig bedre 3G-dækning, siger Kim Søgård, strategidirektør i TDC.

Samlet set investerer TDC 3,7 milliarder kroner i opgraderingen af 1.000 sendemaster på landsplan fra foråret 2014 til starten af 2015.

Foruden TDC's egne kunder får også kunder hos Tellmore, Fullrate, YouSee og 10-15 mindre teleselskaber glæde af opgraderingen, da disse selskaber lejer sig ind på TDC's master. Det er cirka halvdelen af landets mobiltelefonbrugere, oplyser TDC.

Slipper ikke helt for dårlig dækning

Med et stærkere TDC-signal mindskes også risikoen for, at en mobiltelefon i Helsingør-området fanger et svensk signal.

Men der vil fortsat være lokale huller i dækningen, forudser teleanalytiker Torben Rune fra virksomheden Netplan i Birkerød.

- Hvor dækningen i forvejen er god, i byerne og hvor der er mange kunder, bliver den endnu bedre, mens det vil gå lidt langsommere i de tyndt befolkede områder, men dækningen bliver også bedre her.

- Og vi slipper ikke helt for dårlig dækning, bl.a. fordi der lokalt kan være terrænforhold, som gør det uforholdsmæssigt dyrt at gøre dækningen rigtigt god lige dér, siger Torben Rune.