Ledige svenskere skal redde hoteller og restauranter i hovedstaden - men der er ikke nok tog

Regeringen, arbejdsmarkedets parter og KL indgik onsdag en trepartsaftale, der blandt andet skal få svenske ledige i job i den danske servicebranche. Der er dog ikke tog nok til at få svenskerne til København, lyder kritikken nu.

Servicebranchen skriger på arbejdskraft.

Derfor afsætter regeringen, arbejdsmarkedets parter og KL årligt to millioner kroner i både 2022 og 2023 til et rekrutteringssamarbejde i Øresundsregionen, som skal få svenske ledige i job i trængte brancher som servicebranchen.

Og det er man glade for i brancheforeningen HORESTA.

- Vi er i den situation, at mange i servicebranchen enten fik et nyt arbejde eller helt skiftede branche under corona-nedlukningen. Derfor er vi meget glade for, regeringen har lyttet og afsat penge til at skaffe mere arbejdskraft, siger Annette Hyldebrandt, chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i HORESTA til TV 2 Lorry.

Svenske ledige skal i job i København

Det samme er beskæftigelsesborgmester i København Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

- Jeg er glad for puljen, og det er positivt, for vi har en paradoksal situation, hvor vi ikke har hænder nok. For mig handler det lige nu og her om at hjælpe servicebranchen med den akutte mangel på arbejdskraft, som gør det svært at få vagtskemaerne til at gå op, siger hun til TV2 Lorry.

Derfor har hun allerede nu haft møder med sin svenske kollega i Malmø, Sedat Arif, og de er blevet enige om en række initiativer, der skal få ledige svenskere i job i København.

Sammen afholder de derfor den 27. oktober i Malmø en helt særlig jobmesse målrettet de ledige svenskere, og den 3. november gælder det et matcharrangement med Øresunddirekt.

Begge parter har store forhåbninger til samarbejdet.

Det har de til gengæld ikke til togtransporten mellem Malmø og København.

Køreplanen for togene over Øresund er ifølge Cecilia Lonning-Skovgaard nemlig slet ikke gearet til at kunne fragte den nødvendig svenske arbejdskraft til København, og hun frygter derfor, at den manglende togtrafik reelt vil bremse ønskerne om at skaffe arbejdskraft.

Kræver flere toge nu

- Vi skal helt bogstaveligt have sat togtrafikken over Øresund op i et højere gear med flere tog. Øresundstogene til og fra Sverige er desværre ikke vendt tilbage til myldretidsdrift efter corona-nedlukningerne, siger hun.

Derfor har beskæftigelsesborgmesteren netop sendt et brev til transportminister Benny Engelbrecht (S) for at få ham til at ringe til sin svenske kollega, så der kan blive indsat flere tog nu.

quote Vi skal helt bogstaveligt have sat togtrafikken over Øresund op i et højere gear

beskæftigelsesborgmester i København Cecilia Lonning-Skovgaard (V)

Transportminister kender til problemet

Og transportminister Benny Engelbrecht (S) er godt bekendt med problematikken og bekræfter, at brevet er under behandling i transportministeriet.

Det har dog ikke været muligt for TV 2 Lorry at få en kommentar fra Benny Engelbrecht selvom vi har forsøgt siden fredag. 

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik