Analyse: Ny boligskat kommer kun hovedstaden til gavn

Regeringens forslag til en ny boligskat gavner ikke resten af Danmark, viser nye tal. Konservative kalder modellen ”rimelig”.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix

Det er på Frederiksberg, i Gentofte, Lyngby-Taarbæk og andre steder i Region Hovedstaden, man får gavn af regeringens forslag til et nyt boligskattesystem. Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget, og som omtales i Berlingske fredag.

Fastfrysningen af grundskylden frem til 2021, en flad ejendomsværdiskat og et sænket rentefradrag er elementerne i regeringens udspil – som vil give en gevinst i 21 ud af landets 98 kommuner.

Alle de 21 er beliggende i hovedstadsområdet, mens boligejere i resten af landet taber.  Det skyldes, at gevinsten fra fastfrysningen af grundskylden er størst i hovedstadsområdet, hvor grundskylden er høj, og at det primært er omkring hovedstaden, der er en gevinst ved en flad ejendomsværdiskat for de allerdyreste boliger.  

Læs også Kæmpe skatterabat til husejere i Gentofte

Gentofte vinder mest

Det er klart, at de nye tiltag i regeringens plan samlet vil give den største gevinst til boligejere i kommuner som Gentofte og Lyngby-Taarbæk. I de største villaer langs Strandvejen og på Frederiksberg vil det virkelig blive noget, der batter, siger Curt Liliegren, der er direktør i Boligejernes Videnscenter, til Berlingske.

Allerbedst ser det ud for boligejerne i Gentofte, der med regeringens model vil få 4.760 kroner ekstra, mens boligejerne i Struer står til at tabe 2.000 kroner.

Vi har nogle af verdens højeste boligskatter, og det er ikke rimeligt, at vi skal have ekstremt høje skatter på indkomster, og oven i det skal lade vores i forvejen meget høje boligskatter stige eksplosivt de kommende år

Rasmus Jarlov, Kons., finansordfører

Konservative: Det er retfærdigt

Den konservative finansordfører, Rasmus Jarlov, siger til Berlingske, at fordelingen er helt rimelig, fordi den sikrer, at folk med ”helt almindelige indkomster også kan blive boende i hovedstadsområdet”.

- Det er retfærdigt, fordi skatterne i Danmark er høje nok i forvejen. Vi har nogle af verdens højeste boligskatter, og det er ikke rimeligt, at vi skal have ekstremt høje skatter på indkomster, og oven i det skal lade vores i forvejen meget høje boligskatter stige eksplosivt de kommende år, siger han.

Top-10: Disse kommuner får mest ud af regeringens boligskat

Besparelse pr. ejerbolig i kommunen, når regeringens tre forslag - fastfrysning af grundskyld, flad ejendomsværdiskat og lavere rentefradrag - er fuldt indfaset. 

Gentofte: 4.800 kroner
Rudersdal: 4.200 kroner
Hørsholm: 3.400 kroner
Lyngby-Taarbæk: 2.600 kroner
Ballerup: 2.000 kroner
Hvidovre: 2.000 kroner
Dragør: 1.700 kroner
Herlev: 1.400 kroner
Rødovre: 1.400 kroner
Gladsaxe: 1.000 kroner

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af tal fra Skatteministeriet, Danmarks Statistik og lovmodellens datagrundlag. 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik