Alternative begravelsesplaner hitter i hovedstaden

Næsten hver femte borger i Region H ønsker at bisættes ved et specifikt træ i en skov eller have spredt deres aske ud over havet. Det er langt flere end i resten af landet.

Når danskerne gør sig tanker om, hvor og hvordan de vil begraves eller bisættes, så planlægger flere og flere en alternativ begravelsesform i forhold til den gængse kiste eller urne på en begravelsesplads.

Især indbyggerne i Region Hovedstaden går rundt med alternative planer for sit sidste hvilested.

Det viser en ny undersøgelse, som A&B Analyse har foretaget for Stenhuggerlauget Danmark i Dansk Byggeri.

Her er det ønsket hos næsten en femtedel af borgerne i hovedstadsområdet at blive enten bisat ved et træ i en skov eller have spredt sin aske over havet.

Alternative begravelser fordoblet siden 2006

Det er en langt højere andel end i resten af landet, hvor borgerne i højere grad ønsker et klassisk gravsted med gravsten eller lignende, viser undersøgelsen.

Dette flugter med tal fra Danmarks Statistik, der viser, at antallet af begravelser og bisættelser uden præstelig medvirken er mere end fordoblet siden 2006.

Mens 19 procent af de adspurgte i Region Hovedstaden tilkendegiver, at de ønsker at få nedsat en urne ved de ukendtes grav, så er det fortsat størstedelen af befolkningen, der fortsat har til gode at tage stilling.

43 procent svarer således, at de endnu har besluttet sig for, hvordan deres begravelse eller bisættelse eller lignende skal foregå – eller også overlader de beslutningen til deres pårørende.

Samtidig svarer lidt over 40 procent af borgerne i hovedstadsområdet, at de ikke har talt med familie eller venner om, hvordan de ønsker at blive begravet eller bisat, viser undersøgelsen.

Oldermand oplever problemer

Det kan være problematisk, oplever Ole Grage, der er indehaver af E. Nielsen Mekaniske Stenhuggeri i Hvidovre og i øvrigt også oldermand i Stenhuggerlauget Danmark under Dansk Byggeri.

quote Jeg oplever, at flere og flere pårørende fortryder, at de har fravalgt et kendt gravsted til deres kære

Ole Grage, oldermand i Stenhuggerlauget Danmark

– Skovbegravelser og askespredninger er ofte forbundet med ønsket om en personlig og unik afsked. Hvis det er tilfældet, er det efter min mening en fin måde at slutte den sidste rejse. Men det er vigtigt, at vi fortæller vores pårørende om vores ønsker til en alternativ begravelse.

- Jeg oplever, at flere og flere pårørende fortryder, at de har fravalgt et kendt gravsted til deres kære. Derfor henvender de sig og beder om at få et gravsted, der kan genkalde minderne om den, de har mistet.

- Det bekræfter mig i, at det er vigtigt, at vi taler med vores familie om det, inden det er for sent, så de ikke bliver skuffet eller fortryder valget om en alternativ begravelse, siger Ole Grage.

Mens Region Hovedstaden er det område, hvor flest borgere ønsker en bisættelse i naturen og færrest et gravsted, så er Region Sjælland den landsdel, hvor flest ønsker et klassisk gravsted og færrest en bisættelse i naturen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik