Alt for lang ventetid: Garanti-afdelinger er løsningen

Region Hovedstaden erkender de lange ventetider og vil nu indfører garantiafdelinger.

Arkivfoto: - Vi laver nu garantiafdelinger, hvor afdelingerne får et reelt ansvar for at sikre at udrednings- og behandlingsretten bliver overholdt i det område, man opererer eller behandler på, siger Sophie Hæstorp Andersen til DR P4 København. Foto: Søren Bidstrup - Scanpix

- I bedste fald går man med en utryghed længere end nødvendigt, i værste fald kommer det til at udskyde behandlingen og forværre et sygdomsforløb.

Sådan lyder det fra Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter, efter tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at kun 51 procent af patienter med en fysisk sygdom i sidste kvartal blev udredt inden for 30 dage, som de ellers har ret til.

For børn og unge under 18 år med psykiske sygdomme er tallet 65 procent.

Læs også E-lægen er populær som aldrig før

Hos Region Hovedstaden erkender regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), at ventetiden langt fra er god nok. 

- Jeg er bestemt ikke tilfreds med de her tal. Der skal være tryghed om, at man kan blive udredt hurtigt, hvis man har en mistanke om, at man er alvorligt syg, siger hun til DR P4 København.

Derfor har Region Hovedstaden nedsat en taskforce, der skal afdække, hvad der kan gøres for at sikre en hurtig udredning af borgerne. Derudover bliver der også oprettet såkaldte garantiafdelinger.

Jeg kunne godt tænke mig at tage nogle af de mange penge, vi bruger på bureaukrati, og bruge dem på at belønne de afdelinger, der kan leve op til udredningsgarantien.

Martin Geertsen (V) 

- Vi laver nu garantiafdelinger, hvor afdelingerne får et reelt ansvar for at sikre at udrednings- og behandlingsretten bliver overholdt i det område, man opererer eller behandler på, siger Sophie Hæstorp Andersen til DR P4 København.

Hos Venstre i Region Hovedstaden er Martin Geertsen (V) glad for, at der nu er blevet oprettet en taskforce, der skal tage hånd om ventetiderne.

Men venstres politiske leder i regionen så gerne, at man også brugte økonomiske incitamenter i forsøget på at nedbringe ventetiden.

- Jeg kunne godt tænke mig at tage nogle af de mange penge, vi bruger på bureaukrati, og bruge dem på at belønne de afdelinger, der kan leve op til udredningsgarantien, siger han til DR P4 København.

Den idé bliver dog afvist af Sophie Hæstorp Andersen. 

Læs også Kræftpatienter i hovedstaden venter for længe på operation

- Jeg tror, man skal tænke sig rigtig godt om, inden man belønner afdelinger for udelukkende at have fokus på udredning og behandling. Vi kan risikere, at de sætter akutte patienter til side, siger hun.

Hos Danske Patienter ved Annette Wandel ikke, hvorvidt tiltagene er nok, men hun er glad for, at politikerne nu har fokus på problemet.

- Jeg hæfter mig ved, at regionen har reageret hurtigt og sætter intensivt ind, og det er klart, at man skal følge problemet tæt nu, siger hun.

Foruden en taskforce og garantiafdelinger har budgetforligkredsen for budget 2017 besluttet at bruge 50 millioner kroner på at udvide antallet af undersøgelser og behandlinger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik