Alkolinjen udvider åbningstiderne i juledagene

Næsten hver tredje opkald til Alkolinjen kommer fra borgere i Region Hovedstaden.

Juledagene kan være ekstra hårde for mennesker med alkoholproblemer og deres nærmeste, og det får mange til at indse, at de har brug for hjælp.

Derfor har Alkolinjen i år udvidet åbningstiderne for at hjælpe flere gennem julen.

De seneste år er opkaldene til Alkolinjen steget støt i december og kulmineret i juledagene, hvor det især er borgere fra Region Hovedstaden, der har taget kontakt til rådgivningslinjen.

Sidste år modtog de professionelle rådgivere næsten tre gange så mange opkald fra Region Hovedstaden som på en normal uge, og størstedelen af opkaldene kom fra mennesker, som selv havde et alvorligt alkoholproblem.

– Det bliver sværere at skjule sit alkoholproblem, når familien er samlet i ferier og helligdage. Derfor er julen forbundet med mange bekymringer for både drikkende og pårørende, men også et styrket ønske om at gøre noget ved problemet. Det får flere til at ringe til os, siger Alkolinjens leder, Bjarne Stenger Elholm, i en pressemeddelelse.

FAKTA: Alkolinjen 80 200 500 holder ekstraordinært åbent 

24. december 2019 kl. 11-17
25. december 2019 kl. 11-15
26. december 2019 kl. 11-15
27. december 2019 kl. 11-17
30. december 2019 kl. 11-17
31. december 2019 kl. 11-17
1. januar 2020 kl. 11-15

Sidste år blev 64 procent af opkaldene mellem jul og nytår modtaget udenfor Alkolinjens åbningstider. Ringer man udenfor åbningstiderne, har man mulighed for at lægge en besked eller sende en sms med ønsket om at blive ringet op, når rådgiverne møder ind igen.

I år har Alkohol & Samfund, som driver Alkolinjen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, dog besluttet, at telefonerne skal holdes ekstra længe åbent, så endnu flere kan få rådgivning.

Traditioner udgør et enormt pres

Tal fra Alkolinjens julestatistik fra sidste år viser, at særligt mennesker, som tidligere har haft et alkoholproblem, er udfordrede i julen. 17 procent af opkaldene kom sidste jul fra mennesker, som havde fået et tilbagefald. Til sammenligning omhandlede cirka fem procent af opkaldene for hele 2018 tilbagefald.

quote Hygge og samvær er i fokus i julen, og det skaber nogle forventninger, som nemt kan opleves som et stort pres for mennesker, der tidligere har været afhængige af alkohol. 

Alkolinjens leder, Bjarne Stenger Elholm

Det skyldes, ifølge Bjarne Stenger Elholm, at de traditioner og forventninger, som for mange er glæden ved højtiden, for mennesker med alkoholproblemer udgør et enormt pres.

– Hygge og samvær er i fokus i julen, og det skaber nogle forventninger, som nemt kan opleves som et stort pres for mennesker, der tidligere har været afhængige af alkohol. Derfor stiger risikoen for at falde tilbage i gamle mønstre. Og når der så ovenikøbet bliver serveret snaps og juleøl til frokosten, kan det være svært at stå imod, siger han.

Ifølge Bjarne Stenger Elholm er det essentielt, at man har mulighed for at få støtte og rådgivning, så snart man indser problemet og mærker, at tiden er inde til at bryde den dårlige cirkel.

– Nogle bliver først i julen for alvor klar over, at de eller en af deres nærmeste har et alkoholproblem, som kræver behandling. Og så kan det være altafgørende, at man nemt og hurtigt kan få rådgivning til, hvordan man kan gribe det an, siger han.

Alle borgere, der har et alkoholproblem, har ret til gratis og anonym rådgivning i deres kommunale alkoholbehandlingscenter. Mange behandlingscentre holder dog lukket mellem jul og nytår, hvorfor det er vigtigt at vide, hvor man kan søge rådgivning i mellemtiden.

Alkolinjen 80 200 500 drives i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Alkohol & Samfund. Det er gratis og anonym rådgivning for både alkoholmisbrugere og pårørende.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik