Akutberedskab advarer: Fyrværkeri sprængte i hænderne på folk under oprydning

Lad være med at røre fyrværkeriet med fingrene, hvis man er i tvivl om, hvorvidt det har været affyret, lyder advarslen.

Region Hovedstadens Akutberedskab advarer mod at samle fyrværkeri op med hænderne, når man rydder op. Foto: Kim Haugaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Region Hovedstadens Akutberedskab har behandlet fem personer fra forskellige hændelser, hvor uaffyret fyrværkeri spængte i hænderne på dem i forbindelse med oprydning fra nytårsfestlighederne.

Mens to børn og en voksen person kom til skade nytårsdag i to forskellige hændelser, hvor de samlede fyrværkeri op, har Region Hovedstadens Akutberedskab foreløbigt taget imod to patienter torsdag, der er kommet til skade under oprydning af nytårskrudt.

Det oplyser akutberedskabet til TV 2 Lorry.

Læs også Fusere og batterier: Sådan rydder du dit fyrværkeri op

De to personer, der kom til skade torsdag, er begge indlagt på hospitalet. For begge personer gælder det, at uaffyret fyrværkeri sprængte i hånden på dem. I det ene tilfælde er der tale om et kanonslag, i det andet tilfælde en såkaldt krysantemumbombe.

Presseafdelingen i Region Hovedstaden kan ikke oplyse yderligere om tilstanden på patienterne, der begge er voksne personer.

Når fyrværkeriet skal fjernes

Ifølge Fyrværkerikampagnen, som er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, bør fyrværkeriaffald fjernes med en skovl og puttes i en spand.

 

Affald fra afbrændt fyrværkeri afleveres med dagrenovationen. Finder man fyrværkeri og krudt, man ikke kender til eller er utryg ved, bør man kontakte politiet.

 

Fusere skal afleveres som farligt affald, og her skal man kontakte sin kommune for at høre, hvor det kan afleveres. Det er nemlig ikke alle genbrugspladser, der kan modtage fyrværkeri.

 

Lovligt fyrværkeri er mærket enten med et SIK-nummer, BRS-nummer eller er CE-mærket.

 

Hvis fyrværkeriet ikke er udstyret med en af disse former for mærkning, er det ulovligt og må ikke afleveres på genbrugsstationen.

 

Er man i besiddelse af ulovligt fyrværkeri, skal der rettes henvendelse til politiet, som sørger for, at det bliver hentet. Det må ikke afleveres på politistationen.

 

 

Kilde: Fyrværkerikampagnen i Danmark 2018

Se mere

51-årig fik forbrændt hånden

I går, onsdag, kom en anden person også til skade i forbindelse med oprydning af fyrværkeri.

Her blev en 51-årig mand fra Ølstykke forbrændt på den ene hånd. Efter oprydning havde manden samlet fyrværkeriet i en pose og sat posen op ad en husmur på Helgesvej. Da der pludselig gik ild i posen, ville den 51-årige flytte den og blev derved lettere forbrændt på den ene hånd.

Det fremgår af Nordsjællands Politis døgnrapport.

Læs også Akutberedskabet gør status: Så mange fik nytårsskader

Hændelserne til trods, lader det dog til, at indbyggerne i Region Hovedstaden er blevet bedre til at udvise agtpågivenhed i forbindelse med nytårsfejringen.

For Region Hovedstadens Akutberedskab bød nytårsdøgnet på halvt så mange fyrværkerirelaterede udrykninger i forhold til sidste år.

Således modtog man 497 sundhedsfaglige 1-1-2 opkald og foretog 364 ambulanceudrykninger, heraf ti relateret til fyrværkeri.

Politi advarer om uaffyret fyrværkeri

På Fyn er tre drenge også kommet til skade, da de torsdag rørte ved en uaffyret raket – formentlig en kugleraket – der eksploderede og forvoldte alvorlig skade på den ene drengs øje, mens de to andre kom lettere til skade.

Det har fået Fyns Politi til at udsende en pressemeddelelse, hvor de advarer om uaffyret fyrværkeri.

Læs også Militæret rykker ind i Køge: Skal bevogte sprængfarlig container

Politiet opfordrer forældre til at tale med sine børn og advare mod at samle fyrværkeri op.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik