Afløser stemmesluger: Nu står denne mand til at skulle lede en hel region

Lars Gaardhøj bliver den nye spidskandidat for Socialdemokratiet i regionsrådet i Region Hovedstaden.

Den i offentligheden forholdsvis ukendte politiker, Lars Gaardhøj (S), bliver Socialdemokratiets nye spidskandidat i regionsrådet i Region Hovedstaden.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

Det bliver dermed også ham, der kommer til at bejle til posten som regionens kommende regionsrådsformand, når Sophie Hæstorp Andersen forlader posten ved næste valg i november.

Hun er i stedet valgt som spidskandidat for Socialdemokraterne på Københavns Rådhus og går dermed efter posten som overborgmester for Danmarks hovedstad.

- Vi er utroligt glade for, at vi nu har en værdig afløser for Sophie Hæstorp. Lars er en utrolig vellidt, engageret og en meget erfaren regionspolitiker, der både kan sit stof og kan få gennemført praktisk politik. Det har Lars vist i rollen som gruppeformand, hvor han har været Sophies wingman i mange år, siger næstformanden for Socialdemokratiet i Region Hovedstaden, Morten Thorup.

Han fortæller selv, at han vil kæmpe for et sundhedsvæsen med lige adgang for alle: 

- Det er min vision, at vi fortsat skal have verdens bedste sundhedsvæsen. Det må aldrig være pengepungen, der skal afgøre, om en patient kan få den bedste behandling. Det vil fortsat være en af mine mærkesager, sagde han om sin vision for regionen, da TV 2 Lorry talte med ham i forbindelse med hans kandidatur til posten i december.

En ukendt, men erfaren arvtager

Ifølge politisk kommentator for Politiken, Kristian Madsen, er der ikke mange, der ved, hvem den 46-årige arvtager er.

Ved regionsrådsvalget i 2017 fik Lars Gaardhøj 2.709 personlige stemmer. Og det er ikke mange sammenlignet med Sophie Hæstorp Andersen, der fik 60.162 stemmer ved samme valg.

- Han er jo helt åbenlyst ikke en særlig kendt politiker, og det bliver hans udfordring. Omvendt er regionsrådspolitik ikke det mest sexede job, og her er politikerne ofte relativt ukendte. Vælgerne skal nok komme til Socialdemokratiet, men det bliver vigtigt for Lars Gaardhøj, at han ikke lader sig køre over på valgnatten af for eksempel Venstres Martin Geertsen, som alt andet lige er mere kendt, sagde Kristian Madsen, da TV 2 Lorry interviewede ham om kandidaturet i december.

Venstres spidskandidat, Martin Geertsen, fik 23.754 stemmer ved valget i 2017.

Til gengæld mente Kristian Madsen, at Lars Gaardhøj længe havde været favorit til at overtage posten: 

- Han har i en årrække været Hæstorps wingman og bagmanden bag mange af de forlig, der er blevet indgået. Som gruppeformand har han styret den politiske proces i en årrække, sagde Kristian Madsen til TV 2 Lorry.

Socialdemokratiet fik 28,4 procent af stemmerne i regionen i 2017, mens Venstre fik 13,8 procent.

Et årtis erfaring

Lars Gaardhøj blev valgt til regionsrådet i 2010 og har gennem flere valgperioder været medlem af Forretningsudvalget og Sundhedsudvalget, mens han aktuelt også er formand for Udvalget for forskning, innovation og uddannelse.

Overfor TV 2 Lorry påpegede Lars Gaardhøj selv i december, at han var budgetpennefører – i samarbejde med Sophie Hæstorp Andersen – ved de seneste syv budgetter og som konstitueringsforhandler ved de seneste to regionsrådsvalg har han solid erfaring med den politiske gang på regionsrådsgangene i Hillerød.

Han er 46 år og uddannet cand.mag i samtidshistorie fra Syddansk Universitet. Han har gennem en årrække arbejdet som konsulent hos AOF (Arbejdernes Oplysningsforbund), der blandt andet driver aftenskoler, daghøjskoler og sprogcentre.

Privat er han gift og har tre børn. Han bor på Østerbro og går vældig meget op i fodbold – yndlingsholdene er Liverpool FC og Vejle Boldklub.

Kommunal- og regionsrådsvalg i 2021 finder sted den 16. november.Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Ulovlig hegn ved havn

playTrodser regler og indhegner havnefront: "Det er at pisse på fællesskabet," raser politiker

Lauritz Lindboe Wind overfald blurred

playS vil give voldsdømte karantæne fra barer om natten

amdisenogbjørstorp

"Et forsøg på snyd" før drama-valg i S: Samme kreditkort oprettede 33 medlemskaber

20160309-162009-3-1920x1281we

Gentoftes stemmesluger tjekker ud - nu kaster de andre sig over byttet

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere