Advokater afviser al snak om slaveri med rumænere

Der er ikke belæg for at kalde rumæneres import af landsmænd for menneskehandel, mener forsvarsadvokater.

I danmarkshistoriens potentielt største sag om menneskehandel undrer flere advokater sig over, at der overhovedet er rejst tiltale for overtrædelse af den temmelig uprøvede paragraf.

Det fastslår de torsdag eftermiddag ved Retten i Hillerød, hvor den første sag i et større kompleks, som politiet kalder "Hvepsebo", er ved at være forbi.

- Det er utilstedeligt at tale om en ny form for slaveri, sådan som anklageren har gjort, siger advokat Kåre Traberg Smidt, der repræsenterer en af de tiltalte.

Sager om menneskehandel tager sædvanligvis udgangspunkt i handel med kvinder til prostitution, mens enkelte retsopgør har beskæftiget sig med menneskehandel til tvangsarbejde.

Med Hvepsebo-sagen er det således første gang, at anklagemyndigheden har rejst tiltale i en sag om menneskehandel til brug for udøvelse af kriminalitet.

Ifølge politiet er flere hundrede fattige rumænere blevet lokket til Danmark med lovning om arbejde. Men i stedet for at arbejde er deres identiteter blevet misbrugt til bedrageri.

I sagen fra Hillerød beskyldes tre herboende rumænere for at have udnyttet 17 landsmænd, men ifølge forsvarsadvokaterne er der altså ikke tale om menneskehandel.

Eksempelvis afviser de påstanden om, at rumænerne virkelig troede på, at der ventede dem et arbejde i Danmark. Derimod var de pinligt bevidste om, at formålet med rejsen var at begå kriminalitet, fremføres det.

- Et af vidnerne har fortalt, at han ikke vidste, hvem der betalte for de telefoner, som de købte på afbetaling. Han var også ligeglad, fortæller advokat Thomas Smed om en af rumænernes forklaring i retten.

At de påståede ofre ikke havde andre muligheder end at blive i Danmark og lade sig udnytte, er ligeledes noget vrøvl.

- Der har været en fuldstændig frivillighed til at opholde sig her. Alle har været i stand til at rejse hjem, hvis de ville, siger advokat Mai-Brit Storm Thygesen.

Advokaterne hæfter sig desuden ved, at rumænerne tilsyneladende ikke advarede deres bekendte i den lille rumænske landsby Burca mod at rejse til Danmark.

- Hvis de pågældende blev behandlet så skidt, som de har forklaret, er det særdeles usandsynligt, at strømmen af personer fra den lille by ikke ophørte, mener Thomas Smed.

Der falder dom i sagen 14. december.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20200702-092517-A-1920x1369we

Priser på op til 10 millioner kroner: Forældrekøb boomer i København

parkering p-plads parkeringsplads

Røde partier vil begrænse biler i København – men har netop stemt for 167 nye p-pladser

tomme tog

Rejsende kan ikke få plads trods halvtomme tog - pladsbilletter bliver ikke brugt

Lynghøjskolen Roskilde

Forældre banker i bordet: Kommune vil have vendeplads og boliger på skoles grønne område

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere