Advarer patienter efter aftale: I kan komme til at svede i sommervarmen

Den nye økonomiaftale mellem Danske Regioner og regeringen kan både få konsekvenser for medarbejdere og patienter på Region Hovedstadens sygehuse, mener regionsrådsformand, Lars Gaardhøj (S).

Patienter på Region Hovedstadens sygehuse kan risikere, at de både skal væbne sig med tålmodighed og svedduppende klæder som resultatet af fredagens økonomiaftale mellem Danske Regioner og regeringen.

Det er meldingen fra regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S), der mener, at der i aftalen er sat alt for få penge af til at renovere hospitalerne.

- Det kan have indirekte betydning, hvis der eksempelvis er nogle defekte elevatorer, der ikke kan udskiftes. Så vil der være episoder, hvor patienter kan være nødt til at vente i kø eller tage trappen. Og hvis ventilationen på stuerne ikke fungerer, så må man nok finde sig i, at det kan blive varmt indenfor på en hed sommerdag, siger Lars Gaardhøj til TV 2 Lorry.

Han understreger dog, at borgere i Region Hovedstaden ikke skal være bekymrede for, at aftalen får betydning for behandlingen.

Den nye aftale indeholder markant færre milliarder end vanligt til anlæg - altså blandt andet renovering og modernisering af hospitaler. Beløbet - knap syv milliarder kroner - er alt for lavt og betyder at konkrete renoveringer bliver sløjfet, lyder det fra Lars Gaardhøj. Det kan - ud over patienterne - også ramme medarbejderne.

quote Det kan få konsekvenser for vores medarbejdernes arbejdsmiljø

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S),

- Det kan få konsekvenser for vores medarbejdernes arbejdsmiljø. Når man udskyder vigtige renoveringsprojekter, så tager man chancen og håber, at der ikke er noget, der bryder ned. Det er en risiko, vi må løbe, at det bliver endnu værre, inden man kommer til det, siger Lars Gaardhøj.

Han har tidligere fortalt til TV 2 Lorry, at 75 procent af alle bygninger i Region Hovedstaden er så nedslidte, at de har behov for at blive renoveret. 

Regeringen: "God og ansvarlig" aftale

Den nye aftale fordeler også 1 milliard kroner til landets hospitaler, der skal gå til at dække den såkaldte demografiske udvikling - altså at der bliver flere ældre og dermed flere patienter. Også det beløb er for lavt, mener formand for Danske Regioner, Anders Kühnau (S).

- Pengene rækker til at dække den demografiske udvikling for det næste år. Jeg skal være ærlig og sige, at i lyset af de meget store udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor, havde vi håbet på mere. Men vi må erkende, at det blev en stram aftale i en ekstraordinær situation, siger Anders Kühnau i en pressemeddelelse.

Regeringen skriver i en pressemeddelelse, at den ene milliard kroner kommer oveni tidligere økonomiaftaler, som i alt har sendt mere end fem milliarder kroner i lommerne på regionerne. Derudover kommer blandt andet også 1,4 millioner til psykiatri, som partierne bag flere finanslovsaftaler er blevet enige om.

Finansminister, Nicolai Wammen (S), mener, at den nye aftale er “god og ansvarlig, som afspejler af dansk økonomi i øjeblikket er ramt af høj inflation.”

- I den nuværende situation er det afgørende, at vi ikke hælder mere benzin på bålet. Derfor er vi blevet enige om at lægge en dæmper på anlægsaktiviteten. Samtidig har vi lovet, at pengene følger med, når der heldigvis bliver flere unge og ældre. Det leverer vi igen med dagens aftale, hvor vi har tilført 1 mia. kr. regionerne, siger han i en pressemeddelelse.

Oversigt over hovedelementer i aftalen

  • Regionernes anlægsramme for 2023 er 6,95 mia. kr.
  • Regionernes økonomiske ramme på sundhedsområdet løftes med 1,0 mia. kr. i 2023.
  • Der prioriteres 40 mio. kr. i 2023 i regionerne til opstartsarbejdet i de nye sundhedsklynger.
  • Regionerne kompenseres med 3,5 mia. kr. til dækning af udgifter til håndteringen af COVID-19. Dermed sikres, at håndteringen af COVID-19 ikke fortrænger borgernær velfærd.
  • Enighed om fortsat fokus på at realisere gevinsterne fra modernisering og ny teknologi samt at sikre mest mulig sundhed for pengene bl.a. via det aftalte teknologibidrag på 400 mio. kr. i 2023. De frigjorte midler prioriteres til bedre behandling og kapacitet.
  • Med aftalen forpligter regionerne sig på at nedbringe udgifterne til konsulenter med yderligere 50 mio. kr. i 2023. De frigjorte midler prioriteres til borgernær velfærd.


Kilde: Regeringen.dk



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik