70.000 kan flyttes fra forsørgelse til job

Mange tusinde personer kunne flyttes fra offentlig forsørgelse til arbejdsmarkedet, hvis jobcentrene blev bedre til at hente inspiration fra nabokommuner, der klarer sig godt.

Der er mange på kontanthjælp og dagpenge i hovedstadsområdet.

Men hvis jobcentrene kiggede mere over kommunegrænserne og lærte af hinanden, ville der være gode muligheder for at nedbringe antallet af danskere på offentlig forsørgelse.

Det viser nye beregninger foretaget af Agenda baseret på tal for alle landets kommuner.

Hvis de kommuner, der klarer opgaven dårligst, blev lige så gode som de kommuner, der klarer den bedst, ville 70.000 kunne flyttes fra offentlig forsørgelse til arbejdsmarkedet.

- Der er ingen tvivl om, at der er meget stor forskel på, hvordan kommunerne griber opgaven an. Og det er helt afgørende, hvordan kommunerne prioriterer, siger chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening, Jørgen Bang-Petersen, til TV 2 Lorry.

Beregningerne er baseret på såkaldte kommuneklynger, der tager højde for, at kommunerne kan have forskellig sammensætning.

Det kunne eksempelvis være forskelle i indbyggernes uddannelse, alder, køn og civilstand.

I hovedstaden er Tårnby en af de kommuner, der effektivt skaffer folk et job igen, skulle de gå hen og blive arbejdsløse.

- Vi er tæt på København, og vi har en stor arbejdsplads her i kommunen - nemlig lufthavnen - og ser man på arbejdsbeskæftige og arbejdspladser, så har vi faktisk et netto-plus af arbejdspladser her i Tårnby Kommune, siger Einer Lyduch, medlem af arbejdsmarkeds- og beskæftigelsesudvalget i Tårnby Kommune.

Men det er ikke lufthavnen alene, der giver nabokommunerne grund til at skæve til Tårnby Kommune.

- Vi har været meget systematiske omkring at få nogle virksomhedskontakter, for så har vi kunne se, hvilke kvalifikationer arbejdspladserne efterspørger, siger Einer Lyduch.

På Frederiksberg derimod er de knap så gode til at få ledige i arbejde igen.

Her er der omkring 1300 personer, der er på overførselsindkomst.

Mange er akademikere, men alligevel risikerer de ledige af slagsen i fremtiden at skulle arbejde eksempelvis i lufthavnen - ligesom borgerne i Tåstrup.

- Der er ingen tvivl om, at beskæftigelsespolitikken er flyttet meget højt op på dagsordenen på Frederiksberg de seneste år, og vi skylder både de ledige og skatteborgerne på Frederiksberg at gøre en meget mere målrettet indsats for at få de ledige i arbejde hurtigt. Jeg mener faktisk, vi er i gang med nogle gode metoder, som jeg er sikker på vil afspejle sig - også i nogle konkrete resultater inden for nogle få år, siger Nikolaj Bøgh, medlem af arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget i Frederiksberg Kommune.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik