438 hospitalsansatte i hovedstadsområdet sendt hjem - 24 er smittet

438 medarbejdere i hospitalsvæsenet har nu været sendt hjem af Region Hovedstaden. 24 af dem er selv smittet med coronavirus.

På seks dage er antallet af hjemsendt personale på sygehusene i Region Hovedstaden mere end fordoblet. Samtidig er antallet af personale, der er smittet med coronavirus, mangedoblet. 

Nye tal, som Region Hovedstaden har sendt til TV 2 Lorry, viser således, at 438 medarbejdere på regionens hospitaler til og med 16. marts var sendt hjem som følge af coronavirus. Ud af dem er de 24 selv smittet med coronavirus. 112 er vendt tilbage på arbejde igen. 

Den 10. marts var 206 sendt hjem, mens fem var smittet, kunne TV 2 Lorry fortælle i fredags. 

I alt er der omkring 22.000 fastansatte læger, sygeplejersker, sosu’er og radiografer i Region Hovedstaden, oplyser regionens HR-afdeling. 

Region Hovedstaden er ved at ændre på måden at opgøre konsekvenser af coronavirus for personalet og vil ikke forholde sig til tallene, før man har nye tal klar. 

Seneste nye coronavirus-tal på landsplan:

Udviklingen er bekymrende

Professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forsknings- og analysecenter for Velfærd (VIVE) ser med alvor på, hvordan tallene kan blive højere og højere. 

- Tallene er ikke alarmerende. Det er til at have med at gøre lige nu. Men det er udviklingen, der bekymrende, siger Jakob Kjellberg til TV 2 Lorry.

- Det er den enorme usikkerhed, der er udfordringen - er det så 4.000 mand i næste uge? Så begynder det at blive svært. Eller 10.000? Så begynder det virkelig at blive svært. Hvornår peaker det, og hvordan vil det gå? Det er der ikke nogen, der ved, når det kommer til stykket, siger Jakob Kjellberg.

5.000 har meldt sig frivilligt

I alt er 129 danskere indlagt på landets hospitalet med covid-19. 24 af dem er på intensive afdelinger. Når det tal stiger, vil sundhedsvæsnet blive sat under pres. 

Region Hovedstaden og Region Sjælland forudser, at de kommer til at mangle hænder og har derfor bedt pensioneret personale, studerende og andre faggrupper med sundhedsfaglig uddannelse om hjælp.

Det har væltet ind med frivillige. I Region Sjælland havde 700 sundhedsuddannede meldt sig til at hjælpe mandag. Over 5.000 personer har onsdag meldt sig i Region Hovedstaden både som frivillige og til at tage lønnede ekstravagter. 

Frivillige i Region Hovedstaden

Skruer på reglerne

Og på de indre linjer forsøger regionerne lige nu også at skrue på knapperne for at være klar til et stort rykind, mener professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg.

- Men hjemsender bredt lige nu for at opbygge en stor sikkerhedsmargin. Lad os antage, at vi kommer til at sende mange tusinder hjem, og de kritiske funktioner er svære at holde kørende, så må de revurdere, hvornår man sender folk hjem.

Antallet af timer, personalet skal holde sig hjemme som følge af coronakarantæne, kan blive skåret ned, pointerer Jakob Kjellberg.

- Hvis alternativet er ikke at holde gang i respiratorer eksempelvis, må hospitalerne kigge på karantænereglerne for personalet, hvordan man trækker ekstra personale ind, og hvor meget vi kan skære ned andre steder. Så det er hele tiden en dynamisk situation, siger Jakob Kjellberg.

Hvad er dit bedste bud på, hvordan sundhedsvæsenet vil klare krisen?

- Det tør jeg slet ikke spå om, siger Jakob Kjellberg.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Thomas Lykke Pedersen (S), borgmester i Fredensborg.

Efter høje smittetal: Nu banker corona-vagter på dørene i Kokkedal

Coronavaccine

OVERBLIK: Se, hvornår du kan få vaccinen

Anmærkning 2021-03-05 120805

playFremtidsforsker om tiden efter corona: Kram erstatter håndtryk

20210217-140125-L-1920x1280we

Skoleelever i Ishøj skal fortsat blive hjemme

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere