36 procent brystkræftramte opereres for sent: Nu skal millioner forbedre indsats

Forretningsudvalget i Region Hovedstaden har besluttet at bruge et stort millionbeløb på at nedbringe ventetiden til både screening for brystkræft og kræftpakkeforløb.

15 millioner kroner.

Så stort et det beløb, som Afdelingen for Brystundersøgelser på Gentofte Hospital får tildelt som ekstra midler i indeværende år.

Det besluttede Forretningsudvalget i Region Hovedstaden på et møde tirsdag.

Pengene er fundet blandt endnu ikke brugte midler i budgettet for 2022, og beløbet skal hjælpe med at nedbringe ventetiden til både screening for brystkræft og kræftpakkeforløb.

Politikerne har desuden mulighed for at afsætte yderligere midler i 2023, hvis det bliver nødvendigt.

- Vi gør alt for, at kvinderne kommer til at mærke mindst muligt til det pres, vi oplever på mammaradiologien. Vi sender mange kvinder til udredning i det private, og medarbejderne udviser stor fleksibilitet og tager ekstravagter. Det koster penge, og derfor er jeg glad for, at der var enighed om, at vi træder til i den her helt ekstraordinære situation, siger regionrådsformand Lars Gaardhøj(S) i en pressemeddelelse.

36 procent bliver opereret for sent

Og der er stort behov for ekstra midler til området.

Således viste en rapport fra Sundhedsstyrelsen midt i marts, at det kun er 64 procent af de brystkræftramte kvinder i Region Hovedstaden, der bliver opereret for brystkræft til tiden.

Det fik Kræftens Bekæmpelse til at sige, de er særdeles bekymrede på kvindernes vegne.

- Regionerne har givet hinanden håndslag på, at 90 procent af kræftpatienterne skal behandles til tiden.

- Men uden nok medarbejdere på kræftområdet kan den flotte målsætning ikke føres ud i livet, sagde Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Afdelingerne for brystundersøgelser på Rigshospitalet og Herlev er i foråret rykket sammen på Gentofte Hospital, og det har sammen med COVID-syge medarbejdere, mangel på specialister (mammaradiologer) og et stigende antal henvisninger til kræftpakkeforløb fået ventetiderne til at stige.

Brystkræft er den hyppigste kræftform for kvinder. Hvert år er der cirka 4700 kvinder, der får kræftsygdommen herhjemme.

Kort nyt