300 millioner ekstra til hospitalerne: Region vedtager budget

Otte af ni partier i regionsrådet i Region Hovedstadet står bag en budgetaftale, der giver hospitalerne en tilførsel på 300 millioner kroner årligt.

Hospitalsvæsenet i Region Hovedstaden kan se frem til en tilførsel på 303,3 millioner kroner om året de kommende fire år.

Det står klart, efter et flertal bestående af otte af regionsrådets ni parter torsdag aften er blevet enige om en budgetaftale.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

- Vi vil skabe mest mulig ro omkring hospitalernes økonomi, så jeg er meget tilfreds med, at vi afsætter 300 milionr kroner ekstra til sundhedsvæsenet til at give patienterne en god og hurtig behandling og medarbejderne mest mulig tid til at tage sig af patienterne, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Blandt andet får regionens hospitaler til sammen 80 millioner kroner i 2020, som de frit kan disponere over. I de følgende tre år er beløbet 70 millioner kroner i frie midler, der fordeles på de forskellige hospitaler.

Sådan fordeles de 303 milioner kroner

 

De 303,3 millioner kroners ekstra tilførsel til hospitalsvæsenet fordeles på en række sundhedsområder. Under disse fordeles de yderligere ud i mere konkrete tiltag.

 

Her er områderne, der får tilført penge:

 

  • Frie midler til hospitaler: 80 milioner (fra 2021: 70 millioner)

 

  • Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen: 26 millioner (fra 2021: 35,4 millioner)

 

  • Patientrettigheder og nedbringelse af ventetider: 57 millioner (fra 2021: 40 millioner)

 

  • Psykiatri; 43 millioner (fra 2021: 52,1 millioner)

 

  • Børnenes Region: 16,0 millioner (fra 2021: 18,5 millioner)

 

  • Digitalisering: 12,5 millioner (fra 2021: 16,5 millioner) 

 

  • Kræftområdet: 39,1 millioner (fra 2021: 39,1 millioner)

 

  • Øvrige områder: 29,7 millioner (fra 2021: 31,8 millioner)

 

Kilde: Region Hovedstaden

Venstres leder i regionsrådet Martin Geertsen glæder sig især over, at der med budgetaftalen bliver sat ekstra kræfter ind på at sikre patienternes ret til hurtig udredning og behandling inden for en række områder.

- Mange patienter må vente for længe på at få at vide, om man fejler noget, og om det er alvorligt. Det kan koste liv. Jeg er derfor glad for, at vi styrker indsatsen for at sikre hurtigere udredning og behandling. Konkret afsætter vi 100 millioner til at styrke kræftområdet og de afdelinger, som er særligt pressede og har lange ventelister, siger Martin Geertsen (V).

Penge til bæredygtig mad og udsatte personer

Læser man nærmere i budgetaftalen, kan man også finde frem til mindre og kuriøse bevillinger.

Blandt andet afsætter regionsrådet 3,4 millioner i 2020 og 1,9 millioner årligt fra 2021og frem til at fremme mere bæredygtig madlavning på hospitaler.

Der afsættes også penge til at bekæmpe ulighed i sundhedssystemet - en ulighed, der eksempelvis opleves blandt hjemløse og LGBTQ+ personer.

Det glæder regionsrådsmedlemmerne fra Alternativet og SF.

- Jeg meget glad for, at vi kan afsætte 2,5 millioner til at gøre samarbejdet med Røde Kors om omsorgscenteret for hjemløse permanent, samt en forhøjelse af puljen til tværsektorielt samarbejde mellem kommuner og civilsamfund med 1,5 millioner kroner, siger Martin Schepelern (Å).

- Vi er også glade for, at vi i budgetaftalen er blevet enige om at inddrage organisationer, fagpersonale og politikere i et fælles arbejde for at forbedre forholdene for LGBT+ personer i Region Hovedstaden, siger Jens Mandrup (SF).

Det eneste parti, der ikke er med i budgetforliget er Dansk Folkeparti.

Bag aftalen står Socialdemokratiet, SF, Alternativet, Venstre, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative og Liberal Alliance.

Kun Dansk Folkeparti står uden for aftalen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik