21-årig sigtet for udspekuleret bedrageri mod 28 ældre kvinder

En 21-årig mand fra Nivå blev torsdag varetægtsfængslet i fire uger. Han er sigtet for at franarre 28 borgere i Nordsjælland deres kreditkort og bruge pengene i forretninger og i hæveautomater.

En 21-årig mand fra Nivå er nu varetægtsfængslet og sigtet for 28 enkeltstående forhold af såkaldt kontaktbedrageri mod ældre kvinder i Nordsjælland. 

Det oplyser Nordsjællands Politi til TV 2 Lorry. 

Politikredsen mener, at serien af unoder begyndte tilbage i december 2021, mens manden torsdag blev anholdt af ordensmagten og fremstillet i grundlovsforhør.

Den 21-årige kan nu se frem til fire ugers varetægtsfængsling.

quote Det er ekstremt demotiverende for de forurettede borgere, fordi man jo har stor tro på myndighederne, når de ringer

Politikommissær ved Nordsjællands Politi Mads Jensen

Den totale sum fra bedrageriet løber op i 500.000 kroner, som manden enten har hævet i kontanter eller brugt i vilkårlige forretninger. Det er altså penge, vedkommende har bedraget sig til fra 28 forskellige personer.

Politiet mener, at manden har ringet op til sit offer og udgivet sig for at være fra eksempelvis en bank eller en myndighed. Han har bildt offeret ind, at vedkommende er ved at blive bedraget og har efterfølgende mødt op på offerets adresse. Her han har fået kreditkort udleveret under dække af at ville hjælpe. 

- Det er ekstremt demotiverende for de forurettede borgere, fordi man jo har stor tro på myndighederne, når de ringer. Det er tilliden til myndighederne, og ens autoritetsforhold til dem, der bliver skudt ned, siger politikommissær ved Nordsjællands Politi Mads Jensen til TV 2 Lorry.

Efterforskningens forløb

Ifølge Nordsjællands Politi har man gennem kortere tid efterforsket såkaldt analysebaseret og vurderet, at netop denne form for kontaktbedrageri skilte sig ud. Derefter kunne de koble de forskellige tilfælde sammen og altså sigte manden for i alt 28 forhold. 

Politikommissær Mads Jensen kan berette om, at det er en bedragerimetode, der er kendt af politiet. Og TV 2 Lorry har da også tidligere dækket lignende sager. 

Det er politiets erfaring, at bedrageriet generelt set har spredt sig fra Nordsjællands østkyst og ind i landet mod Hillerød, hvor de også har set tilfælde, der har nogenlunde samme karakter. 

- Der har været nogen, der gjorde det på en meget speciel facon, og det har vi så kunne linke sammen med de andre forhold. I det her tilfælde kigger vi på en lang periode, men det, vi har sigtelser for lige nu, er fra december 2021 og frem. Men dermed ikke sagt, at der ikke kan dukke mere op, siger han. 

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.) 

Politiet: Sådan foregår bedrageriet

  • Den 21-årige mand fra Nivå er sigtet for såkaldt kontaktbedrageri. 
  • Den sigtede har ifølge politiet ringet til typisk ældre kvinder i Nordsjællandsområdet.
  • Her udgiver han sig for at være fra enten politiet, banken eller en anden form for autoritet.
  • Hvordan den nu varetægtsfængslede mand finder frem til kvinderne, kan politiet af efterforskningsmæssige årsager ikke oplyse om.
  • I telefonen spiller han et kort, der nok vil få de fleste op på dupperne. I røret forklarer manden således den forurettede, at vedkommende er ved at blive bedraget.
  • Derfor kommer manden og henter vedkommendes kreditkort på adressen som en form for hjælp.
  • Den 21-årige er så mødt fysisk op på adressen og har fået udleveret kreditkort - enten med eller uden pinkoden. 
  • Derefter har manden foretaget kontanthævninger eller brugt kortet i diverse forretninger


Kilde: Politikommissær ved Nordsjællands Politi, Mads Jensen

Efterlader tekniske spor

Når man begår bedrageri med denne fremgangsmåde efterlader man sig da også nogle spor, forklarer politikommissær Mads Jensen.


- Både fordi man ringer til de forurettede, møder personligt op på adressen og får kreditkortet i hånden. Derudover er der jo spor, efter kreditkortet er blevet brugt eller overvågning fra hæveautomaterne, siger han.

Politikommissæren kan også fortælle, at Nordsjællands Politi i øjeblikket efterforsker ud fra, at der kan være flere gerningsmænd. Og at politiet, når de møder forurettede, ofte oplever en vis grad af kaos. 

- Det er meget forvirring. Og det er ofte familiemedlemmer, der ringer og anmelder det, og altså ikke forurettede selv. 

Opfordring fra ordensmagten: Sådan skal du gøre i tilfælde af kontaktbedrageri

  • Nordsjællands Politi opfordrer til, at du skal foretage et kontrolopkald, hvis du har mistanke om, at du er ved at blive udsat for bedrageri fra en person, der har ringet til dig.
  • Det vil sige, at hvis personen i den anden ende af røret siger, at vedkommende er fra banken, så ring til banken. Hvis han siger, han er fra politiet, så ring til politiet og forhør dig hos dem. Kender de vedkommende eller kunne de finde på at ringe på den facon?
  • Er skaden sket, og har man mistanke om, at man er blevet snydt - eller er ved at blive det - skal man ringe til politiet hurtigst muligt.
  • Her skal man give så mange oplysninger, man kan, om personen, der ringede. Hvis man har mulighed for at fange telefonnummeret, personen har ringet fra, er det rigtig godt arbejde. 
  • Politiet gør opmærksom på, at bedragerne godt kan ringe fra et nummer, der ligner politiets eller bankens nummer. Det har de på en eller anden måde den tekniske snilde til. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik