21-årig sigtet for udspekuleret bedrageri mod 28 ældre kvinder

En 21-årig mand fra Nivå blev torsdag varetægtsfængslet i fire uger. Han er sigtet for at franarre 28 borgere i Nordsjælland deres kreditkort og bruge pengene i forretninger og i hæveautomater.

En 21-årig mand fra Nivå er nu varetægtsfængslet og sigtet for 28 enkeltstående forhold af såkaldt kontaktbedrageri mod ældre kvinder i Nordsjælland. 

Det oplyser Nordsjællands Politi til TV 2 Lorry. 

Politikredsen mener, at serien af unoder begyndte tilbage i december 2021, mens manden torsdag blev anholdt af ordensmagten og fremstillet i grundlovsforhør.

Den 21-årige kan nu se frem til fire ugers varetægtsfængsling.

quote Det er ekstremt demotiverende for de forurettede borgere, fordi man jo har stor tro på myndighederne, når de ringer

Politikommissær ved Nordsjællands Politi Mads Jensen

Den totale sum fra bedrageriet løber op i 500.000 kroner, som manden enten har hævet i kontanter eller brugt i vilkårlige forretninger. Det er altså penge, vedkommende har bedraget sig til fra 28 forskellige personer.

Politiet mener, at manden har ringet op til sit offer og udgivet sig for at være fra eksempelvis en bank eller en myndighed. Han har bildt offeret ind, at vedkommende er ved at blive bedraget og har efterfølgende mødt op på offerets adresse. Her han har fået kreditkort udleveret under dække af at ville hjælpe. 

- Det er ekstremt demotiverende for de forurettede borgere, fordi man jo har stor tro på myndighederne, når de ringer. Det er tilliden til myndighederne, og ens autoritetsforhold til dem, der bliver skudt ned, siger politikommissær ved Nordsjællands Politi Mads Jensen til TV 2 Lorry.

Efterforskningens forløb

Ifølge Nordsjællands Politi har man gennem kortere tid efterforsket såkaldt analysebaseret og vurderet, at netop denne form for kontaktbedrageri skilte sig ud. Derefter kunne de koble de forskellige tilfælde sammen og altså sigte manden for i alt 28 forhold. 

Politikommissær Mads Jensen kan berette om, at det er en bedragerimetode, der er kendt af politiet. Og TV 2 Lorry har da også tidligere dækket lignende sager. 

Det er politiets erfaring, at bedrageriet generelt set har spredt sig fra Nordsjællands østkyst og ind i landet mod Hillerød, hvor de også har set tilfælde, der har nogenlunde samme karakter. 

- Der har været nogen, der gjorde det på en meget speciel facon, og det har vi så kunne linke sammen med de andre forhold. I det her tilfælde kigger vi på en lang periode, men det, vi har sigtelser for lige nu, er fra december 2021 og frem. Men dermed ikke sagt, at der ikke kan dukke mere op, siger han. 

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.) 

Politiet: Sådan foregår bedrageriet

Efterlader tekniske spor

Når man begår bedrageri med denne fremgangsmåde efterlader man sig da også nogle spor, forklarer politikommissær Mads Jensen.


- Både fordi man ringer til de forurettede, møder personligt op på adressen og får kreditkortet i hånden. Derudover er der jo spor, efter kreditkortet er blevet brugt eller overvågning fra hæveautomaterne, siger han.

Politikommissæren kan også fortælle, at Nordsjællands Politi i øjeblikket efterforsker ud fra, at der kan være flere gerningsmænd. Og at politiet, når de møder forurettede, ofte oplever en vis grad af kaos. 

- Det er meget forvirring. Og det er ofte familiemedlemmer, der ringer og anmelder det, og altså ikke forurettede selv. 

Opfordring fra ordensmagten: Sådan skal du gøre i tilfælde af kontaktbedrageriSpørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget