140.000 indbyggere i en kommune

Færre og meget større kommuner er vejen frem, mener et par borgmestre. De får en kold skulder af deres kollegaer. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Helsingørs borgmester Johannes Hecht-Nielsen (V) er parat til at nedlægge den nuværende Helsingør Kommune og slå pjalter og kommunekasse sammen med både Grib-skov og Fredensborg Kommuner.
- Vi er alt for uambitiøse og for små i forhold til at matche eksempelvis de jyske kommuner, og vi mangler et opland til vækst, siger Hecht-Nielsen.

En sammenlægning vil få den nuværende Helsingør Kommune til at vokse fra 60.000 til hele 140.000 indbyggere i en ny storkommune.
Meldingen kommer efter, at borgmester i Rudersdal Kommune, Erik Fabrin (V) tirsdag slog til lyd for, at kommunerne i hovedstadsområdet skal have en størrelse på 75.000-100.000 indbyggere for bl.a. at kunne matche indflydelsen fra Københavns Kommune. Også i Gribskov Kommune drømmer borgmester Jan Ferdinandsen (K) om større enheder, end dem der blev vedtaget så sent som ved kommunalreformen i 2007.
- Jeg gav selv udtryk for min tvivl om mulighederne for de små kommuners levedygtighed, da den nuværende reform stod på dagsordenen. Jeg mente, at den eneste rigtige storkommune, ville være at slå Helsinge, Græsted-Gilleleje, Frederiksværk og Hundested sammen med Hillerød Kommune. Det synspunkt har jeg stadig, siger Gribskovs borgmester Jan Ferdinandsen (K).

Gribskov er i dag en fusion mellem Helsinge og Græsted-Gilleleje, mens Frederiksværk og Hundested blev til Halsnæs Kommune. Hillerød bevarede sit kommunenavn efter en sammenlægning med Skævinge, og Hillerøds borgmester Kirsten Jensen (S) er ikke parat til en ny runde.
- Alle er revet igennem enorme strukturreformer, og det giver et meget stort tab af tempo at forlange, at nogle skal gå ind i så stor en sag så kort tid efter kommunalreformen med skabelsen af regioner og kommuner. Det vil tage motivation og gnist ud af rigtigt mange medarbejdere, siger Hillerøds borgmester Kirsten Jensen.

Borgmestrene i Allerød, Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Furesø og Halsnæs er også parat med en kold skulder. Hørsholm undersøger i øjeblikket fordele og ulemper ved en sammenlægning med Rudersdal Kommune.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere