14 borgmestre går sammen i opråb: "Regningen skal ikke skubbes over på os"

En stor gruppe borgmestre i hovedstadsområdet har fået nok af regeringens planer om Lynetteholmen. De vil ikke betale regningen, lyder det i et fælles brev.

Regningen for byudvikling i København ikke skal betales af borgerne i omegnen. Den skal naturligvis betales af dem, som får gavn af udviklingen.

Det er hovedpointen i et brev om Lynetteholmen, der er målrettet transportudvalget på Christiansborg, som ikke færre end 14 borgmestre fra Københavns omegnskommuner og Frederiksberg sammen har skrevet under på.

quote Prøv at høre her. Jeg laver også byudvikling i Høje Taastrup, og der sender jeg da heller ikke regningen videre til Københavns Kommune.

Borgmester i Høje Taastrup Kommune, Michael Ziegler (K)

Borgmestrene ønsker, at det bliver slået fast, at det er By & Havn, der skal betale omkostningerne, når ledninger på søterritoriet skal lægges om i forbindelse med anlægning af øen og den senere byudvikling.

Det er nemlig ledningernes ejere, der skal betale regningen for omlægningen, og omegnskommunerne og Frederiksberg er alle medejere af forsyningsselskaber, som berøres af arbejdet.

Et folketingsflertal forventes i løbet af foråret at vedtage en anlægslov, der gør det muligt for By & Havn at starte megaprojektet Lynetteholmen til september.
Et folketingsflertal forventes i løbet af foråret at vedtage en anlægslov, der gør det muligt for By & Havn at starte megaprojektet Lynetteholmen til september.
Foto: By & Havn, COWI, Arkitema og Tredje Natur

De 14 borgmestre skriver derfor:

'Omegnskommunerne og Frederiksberg mener under ingen omstændigheder, at det er rimeligt at pålægge ledningsejere at betale for omlægning af ledninger i søterritoriet. I praksis vil det betyde, at borgerne i omegnskommunerne og Frederiksberg pålægges en regning for en byudvikling i København, som de ingen lod og del har i.'

I faktaboksen nedenfor kan du læse brevet i sin fulde længe. (Artiklen fortsætter under faktaboksen).

14 borgmestres brev til transportudvalgets medlemmer

"Det er simpelthen ikke rimeligt"

Det er med andre ord en regning, der ender hos forbrugerne i omegnskommunerne og på Frederiksberg, og det er ikke rimeligt:

- Prøv at hør her. Jeg laver også byudvikling i Høje Taastrup, og der sender jeg da heller ikke regningen videre til Københavns Kommune. Vi betaler selv vores nye skoler og veje, og hvad vi ellers har. Vi forsøger ikke at skubbe regningen rundt til hinanden, siger borgmester i netop Høje-Taastrup Kommune, Michael Ziegler (K), til TV 2 Lorry:

- Det er simpelthen ikke rimeligt.

Borgmesteren understreger, at han synes, det er fint, at København gerne vil udvikle sig, men at udgifterne må blive finansieret af de indtægter, han formoder, Lynetteholmen får på sigt.

Lynetteholm - kort fortalt

Også Zieglers borgmesterkollega fra Vallensbæk Kommune, Henrik Rasmussen (K), har underskrevet brevet og stemmer i.

- Det er over en halv milliard kroner, som omegnens borgere skal betale for, at København får nogle nye øer. Det er simpelthen ikke i orden.

- Det betyder meget for Vallensbæk. Herude har vi Biofos - et stort rensningsanlæg - som renser omegnens spildevand. At man så vil flytte Københavns spildevand herud, så vi både skal have spildevandet og betale regningen for det, det er urimeligt.

Nu er I 14 borgmestre, der går sammen med en massiv kritik mod projektet. Tror du, at det kan få dem til at åbne ørerne?

- Det håber jeg, men jeg synes, det er gået den modsatte vej. Da man fra regeringens side fandt ud af, at vi var begyndt at tale sammen, begynder man at hastebehandle loven. Det tyder på, at man er bange for, hvad vi er i gang med herude. Men jeg lover, at vi nok skal give kamp til stregen, siger Henrik Rasmussen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Disse 14 borgmestre har skrevet under på brevet

Torsdag aften interviewede TV 2 Lorry Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen (K), om brevet. Se eller gense indslaget nedenfor.

De vil nu have foretræde for Transportudvalget for at udtrykke fælles kras kritik af Lynetteholm.