10 gode råd: Det skal du gøre efter stormen

Stormen Gorm ramte især Nordsjælland hårdt. Her får du ti gode råd til, hvad du nu skal gøre for at sikre dig bedst.

Det er vigtigt at tjekke for eventuelt skader i forhold til forsikringen.

Tine R. Sode, fagekspert i Bolius - Boligejernes Videncenter siger:

- Forsikring mod storm er en del af den almindelige husforsikring, ligesom brand, indbrud osv. Populært kan man sige, at de ting, der hører til husforsikringen, er alt det, der ikke falder ud, hvis man tager huset og vender det på hovedet. Det gælder til dels, hvis et træ er væltet ned i dit hus. Husforsikringen betaler kun for fjernelsen af den del af træet, som har ramt huset. Fjernelse af den øvrige del af træet, der ligger i haven, er ikke dækket af forsikringen.

Tine R. Sode supplerer med, hvad forsikringen normalt ikke dækker:

- Generelt dækkes hverken planter, træer, haveanlæg eller haveskulpturer, medmindre skaden er en direkte følge af en dækningsberettiget skade. Det betyder, at hvis dit tag blæser ned og ødelægger en haveskulptur eller et træ, vil forsikringen dække skaderne på skulpturen eller træet. Der er typisk angivet nogle maksimale beløb for dækningen i dine betingelser. Ting udenfor huset, fx havemøbler eller en trampolin, dækkes ikke, med mindre de er blevet beskadiget som en direkte følge af en skade på bygningen. Så hvis taget blæser af dit hus og ned på dine havemøbler, vil forsikringen dække havemøblerne. Men er det selve stormen, der ødelægger havemøblerne, kan du ikke få erstatning. Hvis naboens træ falder ind på din grund, uden at beskadige dit hus, er der ikke tale om en forsikringssag.

1.Begræns skaderne i det omfang, du kan komme til det. Dæk fx ituslåede vinduer eller huller i taget med træplader, presenning eller plastik. Flyt møbler og andet indbo fra steder, hvor nedbør kan trænge ind i huset. Ting, du ikke kan flytte, fx tæpper eller trægulve, bør tildækkes med plastik.

2. Gem kvitteringer for udgifter til nødreparationer, da forsikringen typisk dækker disse.

3. Tjek tag og solceller for skader. Se bl.a. efter løse eller manglende tagsten, tagmaterialer, som er blæst af, løse mursten på husets skorsten, indikationer på, at antennen har revet sig løs, eller andre tegn på skader. Se, om dine solceller har fået revner eller andre skader. Tjek, om beslagene sidder fast i taget, og om de har lavet huller i taget.

4. Fjern blade, grene og andet skidt fra husets tagrender og skotrender og hold øje med huller og utætheder. Tjek også, at alle rendejern - de jern, som holder tagrender og nedløbsrør på plads - fortsat sidder forsvarligt fast.

5. Gennemgå husets facade og tilbygninger samt redskabsskur og andre småbygninger for revner og andre skader.

6. Tjek havens træer og høje planter. Træer bør beskæres, hvis der er grene, som næsten er brækket af. Og vakkelvorne træer skal fældes. Fjern også planter, som er ved at vælte.

7. Tjek, om dine madvarer i fryseren har taget skade, hvis huset har været ramt af strømsvigt under stormen.

8. Fotografér eller film skader på hus og indbo, så du har dokumentationen i orden, når du skal melde skaderne til din forsikring. Kassér ikke beskadiget indbo, før du har talt med forsikringsselskabet.

9. Kontakt forsikringsselskabet. Hav dit policenummer klar ? det letter ekspeditionen. Skader på huset skal anmeldes til husforsikringen, mens skader på indbo anmeldes til din indboforsikring. Er det svært at komme igennem til forsikringen på telefonen, kan du i mange tilfælde anmelde skaderne på selskabets hjemmeside.

10. Få udbedret skaderne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20071024-220631-2-1920x1282we

playI dag fylder et stykke dansk kulturarv 100 år - men det går kun én vej

hjemløs

Hus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere