Radioaktive gasser giver lungekræft: Se hvor i din kommune

Radon. For husejeren klinger ordet måske særlig velkendt, men for mange lyder det mest af alt som lange kemitimer og det periodiske system.

Stoffet radon er en ædelgas, som findes naturligt i undergrunden. Den kan hverken ses, lugtes eller smages, men alligevel kan stoffet have alvorlige konsekvenser for danskerne. 

Radon er nemlig radioaktivt og virker derfor kræftfremkaldende. Særligt når gassen ophobes, er risikoen større, hvilket sker i en stor mængde boliger herhjemme.

På landsplan skønner Sundhedstyrelsen, at helt op til 350.000 boliger har et alt for højt radonniveau i indeklimaet. Og konsekvenserne heraf er til at føle på. Radon i boliger anslås nemlig at være medvirkende til 300 tilfælde af lungekræft årligt i Danmark.

I onsdagens nyhedsudsendelse på TV 2 Lorry klokken 19.30 kan du se mere om den farlige gasart, og høre hvilke forholdsregler man nu tager i 13 børneinstitutioner i Fredensborg kommune, hvor radonniveauet overstiger grænseværdierne.

Og man bør netop være særlig opmærksom, når det gælder børn, siger ekspert.

- Gassen er mest sårbar for børn, da deres immunforsvar ikke er helt opbygget endnu. De har simpelthen ikke lige så stor mulighed for at bekæmpe de sygedomme, som kan medføres af gassen, lyder det fra radonekspert og rådgivende bygningsingeniør i Radonhuset A/S, Khushal Shah, til TV 2 Lorry.

Vil du vide hvor alvorligt radonproblemet er for dig, så se mere i kortet herunder. Den viser hvor mange procent af boligerne i kommunens område, der har forhøjet radonniveau:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere