Peter Madsen erkender sig skyldig i én af sigtelserne

Den drabssigtede ubådsejer Peter Madsen vil ifølge sin advokat senere i dag erkende i retten, at han har gjort sig skyldig i 'usømmelig omgang med lig'.

Ubådsejer Peter Madsen tages med af politiet, efter han er blevet reddet op af vandet i Køge Bugt. Foto: TV 2

Klokken 14.00 stilles Peter Madsen for en dommer i Københavns Byret. Hidtil har han nægtet sig skyldig i sigtelserne om  manddrab, uagtsomt manddrab og usømmelig omgang med lig.  

Men ifølge BT oplyser Peter Madsens forsvarer Betina Hald Engmark, at Peter Madsen i dag vil erkende sig skyldig i bestemmelsen om usømmelig omgang med lig ved at have begravet den svenske journalist Kim Wall til søs.

Læs også Anita modtog takkemail fra Kim Walls familie: "Jeg tudbrølede"

- Han erkender at have overtrådt bestemmelsen om usømmelig omgang med lig ved at begrave hende til søs,siger forsvarsadvokat Betina Hald Engmark til BT. 

Ifølge avisen understreger Peter Madsen og forsvareren, at de ikke er enige i politiets udlægning af sigtelsen for usømmelig omgang med lig. Tidligere har politiet oplyst, at lemmerne på den fundne kvindetorso er fjernet som følge af en bevidst afskæring. 

Retsmøde senere i dag

Den 46-årige raket- og ubådsbygger skal for en dommer tirsdag eftermiddag klokken 14.00. Her vil adskilige nye oplysninger i sagen blive præsenteret og retten skal  tage stilling til, om Peter Madsen fortsat skal være fængslet, eller om han skal løslades.

Hos anklagemyndigheden har specialanklager Jakob Buch-Jepsen oplyst, at man vil gå efter at få ham fængslet på baggrund af en begrundet mistanke om forsætligt drab. 

Læs også Peter Madsen kræver løsladelse

Ved grundlovsforhøret blev Madsen sigtet for "på et ukendt sted og på en ukendt måde" at have dræbt Kim Wall. Muligvis vil den formulering blive konkretiseret en smule tirsdag.

Retten valgte dog alene at fængsle Madsen på baggrund af en begrundet mistanke om et uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Retten lagde i den sammenhæng vægt på Peter Madsens egen forklaring. Men den tog altså ikke specifikt stilling til drabssigtelsen. 

Forsvarer Betina Hald Engmark fortalte ved retsmødet 12. august, at Madsen ønskede, offentligheden skulle høre hans forklaring. Men det kom altså ikke til at ske.

Tirsdag eftermiddag vil Jakob Buch-Jepsen igen begære dørene lukkede af hensyn til politiets videre efterforskning, mens Peter Madsen og forsvarer Betina Hald Engmark vil argumentere for åbne døre. 

Læs også Peter Madsens advokat: "Derfor vil vi have åbne døre ved retsmøde"

UBÅDSSAGEN

Københavns Byret skal tirsdag tage stilling til om opfinderen Peter Madsen skal blive i fængsel eller ej.
Varetægtsfængslingen af Peter Madsen udløber tirsdag. Klokken 14.00 tager Københavns Byret stilling til, om fængslingen skal forlænges.

Her kan du få et overblik over nøglebegivenhederne i ubådssagen: 

* Torsdag 10. august klokken 19 tager Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall afsted sammen i den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus". De stævner ud fra Refshaleøen i København.

* Natten til fredag melder Kim Walls kæreste hende savnet. Wall er ikke kommet hjem fra ubådsturen, der burde være endt sent torsdag aften.
* Fredag 11. august finder man efter lang tids eftersøgning "Nautilus" i Køge Bugt. Ubåden begynder at synke, og Peter Madsen bliver reddet i land. 

Han siger, at ubåden gik ned efter en fejl i den ene ballasttank. Han bliver taget til søforhør. Peter Madsen bliver anholdt 11.36 og efterfølgende sigtet for drab. Han nægter sig skyldig.
Politiet oplyser, at Madsen skulle have forklaret, at Kim Wall blev sat i land på Refshaleøen.

* Lørdag 12. august bliver Peter Madsen fremstillet i grundlovsforhør bag dobbeltlukkede døre. Dommeren beslutter at varetægtsfængsle ham foreløbig frem til 5. september for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. 

* Natten til søndag får man ubåden bragt på land.
* Søndag 13. august starter undersøgelserne af ubåden. Københavns Politi siger, at ubåden sank som følge af en bevidst handling.

Eftersøgningen af den forsvundne Kim Wall fortsætter, og politiet melder ud, at de formoder, at Kim Wall er død.
* Mandag 21. august ophæves dele af dørlukningen fra grundlovsforhøret 12. august. Politiet oplyser i en pressemeddelelse, at Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke. Han har efterfølgende skaffet sig af med liget i Køge Bugt.
Om eftermiddagen anmelder en cyklist fundet af et kvindelig i vandet ved Vestamager. Ud på aftenen bekræfter politiet, at der er fundet en torso uden hoved, arme og ben. Identiteten kan ikke umiddelbart fastslås.

* Tirsdag 22. august fortæller vicepolitiinspektør Jens Møller, at arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en "bevidst afskæring".
* Onsdag 23. august kort efter klokken syv meddeler Københavns Politi på Twitter, at dna-profilen på liget matcher med den forsvundne journalist Kim Wall.
Politiet fortæller også, at blodspor fra ubåden matcher dna fra torsoen.
* Torsdag 24. august er Peter Madsen på ny til afhøring hos politiet. Her bliver han sigtet for usømmelig behandling af lig. Han nægter sig skyldig.
* Onsdag 30. august stadfæster Østre Landsret byrettens kendelser om lukkede døre. I den forbindelse oplyser landsretten, at Peter Madsen allerede inden grundlovsforhøret havde fortalt politiet, at Kim Wall var død i en ulykke. Altså en ny forklaring i forhold til den politiet havde meldt ud om, hvor Kim Wall skulle være blevet sat i land.

Kilder: Københavns Politi og Ritzau. 

/ritzau/

Du kan se Peter Madsen i Søndagsmagasinet fra marts 2016 her: 

13:00 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik