Mads har fem procent syn og mistede en fod: Nu vil han løbe maraton

Mads Brix Baulund er født med kraftigt nedsat syn, og for to år siden mistede han sin ene fod efter en togulykke. Mød ham i TV 2 Lorrys nye serie, På Trods.

- Jeg er blind på det højre øje, og så har jeg fem procent syn på det venstre.

Bogstaverne er markant forstørret på 28-årige Mads Brix Baulunds computerskærm. Alligevel sidder han 20 centimeter fra skærmen, når han læser. 

Men sådan har det altid været.

- Jeg tror, at det har påvirket min opvækst på den måde, at jeg er blevet lidt mere hårdfør på nogle områder. Når man har et synshandicap, så skal man sgu være lidt hård en gang imellem, for der er nogle ting, der er lidt mere besværlige og der er noget, der tager lidt mere tid.

Et liv med sport

På trods af synshandicappet har sport altid haft en stor plads i Mads' hjerte.

- I sport lærer man, at man skal blive ved, og at det betaler sig at kæmpe for det, man nu skal. Typisk for at vinde jo, men det giver jo nogle ting til dig - nogle persontræk, som er overførbare til alt muligt andet.

Gennem livet har Mads spillet meget fodbold, løbet og klatret meget, men særligt disciplinen goalball - en sport for synshandicappede - har fyldt meget i mange år. Blandt andet var han med til Paralympiske Lege i Beijing i 2008 for at forsvare de danske farver.

Sådan ser det ud, når man dyrker goalball - en sport for synshandicappede.
Sådan ser det ud, når man dyrker goalball - en sport for synshandicappede.
Foto: Preben B. Søborg

Mistede foden i ulykke

Men den karriere sluttede brat for lidt over to år siden, hvor Mads en tidlig morgen fik et ildebefindende på vej til træning, faldt ned på sporet på Vesterport Station og fik sin fod kørt over.

- Ondt i foden beskriver det ikke rigtig. Jeg synes, at det er svært at beskrive, hvor ondt det egentlig gjorde, husker Mads.

Lægerne kunne ikke redde forfoden, men de ville prøve at redde så meget som muligt. Allerede der påpegede Mads, at de skulle prioritere at amputere på en måde, så han kunne få en løbeprotese.

- Sådan at jeg kunne komme op og løbe igen og være fysisk aktiv. Jeg ville gerne kunne køre på med sport, fordi det betyder rigtig meget for mig. Men der gjorde han så bare, hvad han skulle gøre og sagde "ja, ja, sov godt" og så amputerede de bare forfoden.

Vil have fjernet underbenet

To år efter operationen har Mads stadig smerter, så nu har han sat sig for at få amputeret underbenet, selvom det indebærer en risiko. Så kan han nemlig få den protese, der kan hjælpe ham til at opnå sit store mål, nemlig at løbe et maraton.

- Jeg har hele tiden kunnet visualisere, at jeg løber over målstregen. Jeg har hele tiden haft det billede inde i kroppen og inde i hovedet.

- Jeg vil være en af de der 95-årige som stadig løber rundt, siger Mads med et smil.

SERIEN PÅ TRODS

Mads er en af fem unge, der fortæller om deres benspænd og jagt på drømmen i serien På Trods.
 

Her kan du også møde 25-årige Malou Westphal, som har sat sig for at udleve sin største drøm trods diagnosen multipel sclerose. 

 

16-årige Sebastian Sørensen fra Farum har Tourettes Syndrom – en kronisk lidelse, som giver ufrivillige motoriske og verbale tics. Efter flere års træning har Sebastian fået minimeret sine tics så meget, at han kan fokusere på fremtiden.

 

Du kan også møde 17-årige Amalie Pihl. Hun er infantil autist, men sigter målrettet efter en professionel karriere som travtræner.

 

21-årige Mia Østergaard blev ramt af en depression, da hun gik i gymnasiet i jagten på 12-taller. I dag drømmer hun om et liv som guldsmed.

 

Se hele serien her


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik